Ääniterestaurointi

Restauroinnin tavoitteena on saada äänite kuulostamaan suunnilleen samalta kuin se kuulosti uutena. Äänitteen alkuperäinen sisältö halutaan esiin niin, että sitä on vaivatonta kuunnella, eivätkä häiriöt haittaa kuuntelemista. Osa kohinasta ja ritinästä voidaan myös jättää poistamatta, joidenkin mielestä tällaiset oheisäänet ovat äänilevyjen saundin olennainen osa.

Häiriöäänien poisto

Kaikkia seuraavia häiriöitä voidaan ainakin vähentää. Usein ne voidaan poistaa kokonaan.

Kohina, jyrinä, hurina, ritinä, ratina, napsut, väärä äänitysnopeus ja/tai äänenkorkeus, katko äänessä, yskäisyt, tuolien kolahdukset, salamavalon räpsähdykset, särö, huojunta ja värinä.

Myös aivan uusissa äänitteissä voi olla esitystä häiritseviä ääniä. Tällaisia ovat esimerkiksi yleisön yskäisyt, tuolien ja ovien kolahdukset tai saranoiden narina, kännykän hälytysäänet ja salamavalon räpsähdykset. Äänitteissä saattaa olla myös liikenteen tai ilmastoinnin kohinaa ja loistevalaisimien tai muiden sähkölaitteiden hurinaa.

Mitä äänitteiden häiriöille voidaan tehdä

Lopputulos riippuu alkuperäisen materiaalin äänenlaadusta ja siitä, kuinka voimakkaasti ääntä halutaan muokata. Yleensä haetaan edullisin kompromissi mahdollisimman hyvän äänenlaadun ja häiriöiden vähentämisen väliltä.

Häiriöäänien poistaminen on paljolti käsityötä ja tapaukset ovat yksilöllisiä. Ääntä kuulematta ei ole mahdollista määritellä tarkkaan etukäteen, kuinka paljon työtä ja aikaa puhdistustyöhön tarvitaan. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous.