Tonfiks. Käsittelee ääntä.

Pedanttia ääni-ilmaisua

Tiistai 23.4.2019 - Eero Aro

Kauan, kauan sitten kaukaisella tuhatyhdeksänsataayhdeksänkymmentäluvulla olin BBC:n Birminghamin kuunnelmastudiossa seuraamassa radiokuunnelmien tekoa. Sain olla studioissa mukana ns. tea-boyna, jonka tehtävä on kantaa mikrofonitelineitä, piuhoja, siivota ja laittaa tavaroita takaisin paikoilleen.

Oli helppo huomata, millaisia eroja Suomen ja Englannin kuunnelmantekijöiden työtavoissa oli. Yksi silmiinpistävä ero oli englantilaisten pedanttisuus joihinkin tiettyihin ääniin. Eräs sellainen oli teeveden kaataminen teekuppiin.

Olin tottunut meillä Suomessa siihen, että teekannuun laskettiin hanasta vettä ja näyttelijät tai järjestäjä kaatoi "teetä" tai "kahvia" kohtauksen kuluessa kuppeihin. Tämä ei olisi Englannissa käynyt ollenkaan päinsä!

Studiojärjestäjä (studio manager) keitti vedenkeittimellä ("kettle") vettä, joka kaadettiin lämmitettyyn teekannuun (pot). Sitten studiojärjestäjä, koska hän osasi, (ei näyttelijä koska hän ei olisi osannut tai pystynyt tekemään sitä samalla kun puhui), kaatoi veden kuppeihin oikealla hetkellä ja äänen muodostumisen kannalta oikealta korkeudelta. Kun vesi parin oton jälkeen pääsi jäähtymään, studiojärjestäjä kiehautti sen uudelleen kuumaksi ottojen välillä.

On tietysti totta, että veden lämpötila vaikuttaa siihen, miltä veden kaataminen veteen kuulostaa. Kuuma vesi pulputtaa jotenkin pehmeämmin kupissa olevan veden pintaan. Kylmän veden kaataminen kuulostaa lähinnä lirutukselta. Sama ilmiö on helppo huomata kesällä rantasaunassa kuumien vesien kanssa pulatessa.

Tein koeäänityksen. Molemmissa on käytössä sama teekannu ja sama teemuki.

Tässä kaadetaan vesihanasta suoraan otettua vettä.

Tässä kaadetaan juuri keitettyä vettä.

Tällä äänellä on ymmärrettävästi läheinen merkitys englantilaisille, jotka juovat teetä monta kertaa päivässä. Jokainen englantilainen tuntee ja tunnistaa oikean vedenkaadon äänen.

Meillä samantapainen kulttuuriin kuuluva ääni on esimerkiksi askelien ääni lumessa. Suomalainen tunnistaa pakkaslämpötilan lumen narskeesta. Kovalla pakkasella lumi narisee enemmän kuin suojasäällä.

Taas uusi kelanauhuri

Tiistai 16.4.2019 - Eero Aro

Mitä ihmettä? Thorens ilmoittaa julkaisevansa kesällä 2020 uuden kelanauhurin Ballfinger-yhtiön kanssa.

https://www.thorens.com/en/thorens-news-m/231-high-end-2019-thorens-tm-1600-%E2%80%93-high-end-tape-machine.html

Laitteen hinnaksi ilmoitetaan 20.000 euroa ja TM 1600 -mallia aiotaan valmistaa sata kappaletta.

Tuote kohdistetaan high-end-markkinoille, mutta kuinka he kuvittelevat saavansa mitään katetta panostukselleen, jos hinta ja valmistusmäärä on suunniteltu tuollaisiksi?

Revoxin samanlainen suunnitelma uuden kelanauhurin valmistamiseksi kariutui vain pari vuotta sitten. Revoxin nauhuri ei koskaan tullut markkinoille.

Miltä ääni haisee?

Tiistai 9.4.2019 - Eero Aro

Ylen jutusssa Jaakko Viitalähde kertoo, kuinka ääni saa hänelle aikaan aistimuksia, jotka oikeastaan kuuluvat jonkun toisen aistin alueeseen.

Ääni haisee juustolta

Itse en juuri koskaan saa jutussa kuvatun tapaisia synestesiä aistimuksia. Yksi asia kuitenkin tapahtuu joka kerran, kun kuulen erään äänitteen.

Holophonics-keinopäällä äänitetty pätkä, jossa paperikassi pujotetaan keinopään päälle, saa tasapainoaistini heilahtamaan vähän. Tuntuu siltä, että horjahdan.

Holophonics on Hugo Zuccarellin kehittämä binauraalinen äänitystekniikka, äänitettä tulee kuunnella kuulokkeilla. Kaiuttimien kautta tila- ja suuntavaikutelma ei toimi oikein, eikä tunnu yhtä vaikuttavalta kuin kuulokkeilla.

Paperipussiäänite on tässä, palaa selaimen takaisin-nappulalla.

Kumpi oli muna ja kumpi oli kana?

Tiistai 2.4.2019 - Eero Aro

Puhdistin ja kunnostin jokin aika sitten Geloso G 258 -kelanauhurin. Se on nätti kuin karamelli, värikkäät käyttönappulat ja krominväriset listat. Nauhuri on näppärän kompakti ja siinä on sisäänrakennettu kaiutin.

Geloso_G258.jpg

Laitteen kaikki kumiosat olivat kuivuneet tai hapertuneet, joten vaihdoin ne. Välipyörät kunnostutin Ruotsissa Svalanderilla. Kaikki elektrolyyttikondensaattorit menivät myös uusiksi.

Sattumalta löysin nettisivun, jolla esitellään Edison Envoy -niminen kelanauhuri. Edison muistuttaa  Geloso-nauhureita erittäin paljon. Envoy on sanelukone, sen käyttönappulat ovat olleet mikrofoni-kauko-ohjaimessa. Envoy onkin lähempänä Geloson 257-mallia kuin 258:aa.

Venäjänkielisen sivun teksteistä selviää kuuklekääntäjällä, että Envoyn on valmistanut Thomas A. Edison Industries Italiassa. Tehdas perustettiin vuonna 1884 sähkövoimayhtiöksi, mutta sillä oli myös muita toimialoja, mm. kemian teollisuutta ja nykyisin se toimii lisäksi maakaasualalla.

Geloso 258 näyttää avattuna tältä. Mekaaninen rakenne on vähän harvinaisempi kerrosvoileipärakenne, jossa ylä- ja alapuolinen metallichassis on liitetty toisiinsa läpimenevillä pitkillä ruuveilla. Periaatteessa lähes kaikkiin osiin pääsee käsiksi kokonaisuutta hajottamatta, mutta konkkien vaihdon takia jouduin irrottamaan alaosan. Se helpotti myös puhdistusta.

Geloso_koneisto.jpg

Edison Envoy näyttää tältä, samoja ja samantapaisia ratkaisuja. Äänipää ja sen suojakotelo on aivan sama komponentti, samoin vetoakselin painerulla ja monet välipyörät.

Edison_koneisto.jpg

Nivelien rutinaa

Tiistai 26.3.2019 - Eero Aro

Tohtorit Jérôme Thevenot ja Simo Saarakkala ovat kehittäneet Oulun yliopistossa uuden keinon selvittää nivelten kuntoa.

https://yle.fi/uutiset/3-10675789

"Akustisen menetelmän avulla voidaan seurata esimerkiksi nivelrikon etenemistä ja tekonivelleikkauksen jälkeisen kuntoutumisen edistymistä."

Itse perusidea on jälleen kerran yksinkertainen, mutta kenelle muulle kuin näille tutkijoille on tullut mieleen kiinnittää nivelen kohdalle herkkä mikrofoni, jonka avulla voidaan kuulla nivelen rutinat? Ei minulle ainakaan olisi tullut. Kun mikrofoni on kiinni liikkuvassa potilaassa, niin pystytään rekisteröimään nivelen ääniä oikeassa tilanteessa, jossa niveltä rasitetaan oikeasti.

Tutkimuksessa tallennetaan myös tieto liikkeestä ja ihon lämpötilasta. Ääniaallon tallentamiseen herrat näyttävät käyttävän ilmaista Audacity-ohjelmaa, joka vähän hymyilyttää minua. Ehkäpä audion analysointiin jatkossa kannattaisi käyttää jotain edistyneempääkin ohjelmaa, jossa olisi myös spektrogramminäyttö. Esimerkiksi Praat voisi olla hyvä ohjelma.

Bikelofoni

Tiistai 19.3.2019 - Eero Aro

Oddmusic Galleryn nettisivulle on koottu hauskoja instrumentteja, jotka ovat ainakin "erilaisia", kuin on tavallisesti totuttu:

Oddmusic Gallery

Tässä esimerkiksi Bikelophone:

bikelophone.jpg

Bikelophone on rakennettu vuonna 1995 Lyle and Sparkleface Bandin käyttöön. Polkupyörän runkoon on kiinnitetty kitaramikrofoneja, joten kaikki, mikä koskettaa pyörää, kuuluu kaiuttimista. Tekijöiden mukaan bikelophonen äänet ulottuvat rauhallisesta autuudesta kakofoniseen terroriin. Ääntä myös loopataan ja muokataan signaaliprosessoreilla.

James Bond -nauhuri

Tiistai 12.3.2019 - Eero Aro

Aikoinaan ällistyttävää pienoistekniikkaa, nykyisin lähes hylätty formaatti, minikasetti!

James Bond-elokuvassa For your eyes only vuodelta 1981 käytettiin keskustelun salakuunteluun muokattua minikasettinauhuria. Nauhuri oli piilotettu ravintolapöydällä olevan kynttilälyhdyn jalustaan. Bond keskustelee Aristotle Kristatos-nimisen konnan kanssa, sitten tarjoilija käy noutamassa kynttilälyhdyn ja vaihtaa sen tilalle toisen.Toinen Columbo-niminen roisto kuuntelee sitten toimistossaan, mitä pöydässä juuri äsken juteltiin.

Herrat_poydassa.jpg

Jotta Philips LFH 195 -nauhuri oli saatu mahtumaan pyöreään lyhdyn jalustaan, sen paristokotelo oli sahattu irti, ja sijoitettu nauhurin viereen.

195_orig.jpg

195_muokattu.jpg

Täällä on lisää tietoa ko. kohtauksesta:

http://www.jamesbondlifestyle.com/product/philips-lfh-195-voice-recorder

Ääntä Marsista

Tiistai 5.3.2019 - Eero Aro

NASA:n Mars 2020-kulkijan suunnitellaan laskeutuvan Marsiin helmikuussa 2021.

Tällä kertaa marskulkijassa tulee olemaan myös äänimikrofoneja, joten saamme kuulla, miltä Marsissa kuulostaa. Mikrofonit valmistaa tanskalainen laatumikrofonien valmistaja DPA.

https://www.dpamicrophones.com/nasa

Aikaisempien mönkijöiden seismometrit ja ilmanpaineanturit ovat kyllä jo aikaisemmin rekisteröineet "ääntä" Marsissa. Siellä on erittäin hurjia myrskyjä, joiden tuulen "ääni" on pystytty erottamaan mittaustuloksista. Mutta korvin kuultavaa audiosignaalia Marsista ei ole vielä kuultu.

Niin kuin kaikille muillekin toiselle planeetalle lähetettäville mittauslaitteille, audiomikrofoneille jo raketin laukaisu, matka ja laskeutuminen tulevat olemaan melkoinen kestävyystesti, saati että mikrofonien pitäisi sitten vielä toimia paikan päällä kunnolla.

DPA4006.jpg

DPA on valinnut tuotevalikoimastaan luotettavan 4006-mallin, jota on valmistettu jo kauan aikaa. Siitä on täällä Maa-planeetalla saatu pelkästään hyviä kokemuksia. Olen itsekin joskus käyttänyt DPA4006-mikrofoneja, lainasin niitä musiikkistudiosta, kuunnelmastudion kalustoon niitä ei kuulunut.

4006:n suuntakuvio on pallo, joka on hyvä valinta Marsiin. Ensiksi, pallomikrofoni on herkkä paineen muutoksille, mutta ei ilma(tai kaasu)molekyylien kiihtyvyyden muutoksille. Se kestää hyvin juuri tuulen aiheuttamaa ääntä. Toiseksi, pallomikrofoni vastaanottaa ääniä kaikista suunnista yhtä hyvin, joten mikrofonia ei tarvitse suunnata johonkin tiettyyn suuntaan. Tämä helpottaa mikrofonien sijoitusta mönkijään.

Aikaisemmissa luotaimissa on ollut sensoreita ja välineitä, jotka ovat välittäneet tutkijoille sellaista tietoa, jota ensimmäiseksi halutaan saada selville. Jotenkin minua kuitenkin huvittaa, että Mars-tutkimus jatkaa uskollisesti samaa perintöä, joka on tapahtunut monesti aikaisemminkin. Elokuvat olivat aluksi mykkiä ja ääni liitettiin kuvaan vasta, kun elokuvia oli jo näytetty teattereissa pitkän aikaa.

Apollo 11 välitti kuusta ainoastaan astronauttien kommunikaatioäänen. Se oli 8-bittistä digitaaliääntä, ja valitettavasti juuri historiallisella hetkellä ääneen tuli kova häiriörusaus. Se osui siihen kohtaan, kun Neil Armstrong sanoi "...great leap for the manX#XZZ$$nd."

Vanha fenomenologien pohdinta siitä, kuuluuko metsässä ääni, kun puu kaatuu, saa nyt uuden sovelluksen. Kuuluuko Marsissa tuulen tuiverrusta, kun tuuli siellä puhaltaa? Paikalla ei tule olemaan kuuntelijaa, mutta sinne yltävät maasta pitkät korvat.

Miksi kaiutinlaatikot on reikiä ilman?

Tiistai 26.2.2019 - Eero Aro

Voe mahoton! Kyllä kuuklekääntäjän kääntämiä sivuja on sitten joskus lustia lukea. Tässä jonkun JoonaDusta-sivuston siansaksaa, "miksi kaiutinlaatikot on reikiä ilman"?

Muista, että "high-end -kaapit sisältää tyyppi ilmanvaihdon".

nauru.jpg

Miksi kaiutinlaatikot on reikiä ilman?

Erityisesti puhuja laatikko malleja ovat reiät ilmanvaihtoa varten. Nimeltään "portit", nämä reiät on ensisijainen tehtävä on parantaa alhainen äänen taajuudet, jolloin ääniaallot syntyvät takana kaiuttimen suuntautuu ulospäin. Kotelot, joissa on enemmän kuin yksi kaiutin, portteja käytetään myös lievittää ilmanpaine ja estää matalalla taajuusalueella loukussa ja vaikuttaa fyysistä liikkuvuutta ja äänensävyn ylimääräisen kaiuttimia.

Pyöreitä portteja

Pyöreä satamat ovat yksinkertaisesti pyöreitä reikiä hakattua etu- tai takaosaa kaiutinkotelon. Kun suunnittelu "viritetty portti", muoviputken tai metallista työnnetään ulompaan porttiin kanavan muodostamiseksi kaapin sisällä. Tämä putki on "viritetty" ja matemaattisia laskelmia määrittää leveyden sen halkaisija ja pituus korostamaan tiettyjä taajuuksia. Kuitenkin putki ei ole rajoitettu muodoltaan sylinterimäinen, ja se voi muodostaa kompleksin sokkelo äänen hienosäätö.

Neliö tuuletusaukkoja

Neliö ristikot muistuttavat tuning satamien kierroksella, mutta tarjoavat joustavuutta, koska sen muoto ja helppous rakentamisen. Neliöt portit voivat sisältää sisäisen kulmat, näytöt ja lisäksi aukot muokkaamisessa.

Ura tuuletusaukkoja

Säätöreijät ilmanvaihto sijaitsevat tyypillisesti alareunassa kovaäänisen voivat sisältää sisäisiä välilevyjä ohjaamaan äänen osaksi uraa. Jotkut kaapit käyttäen porttia kehittää malleja käyttäen lähtö sisäinen näytöt, jotka muodostavat kanavat ja kammiot tarkentaa matalia taajuuksia.

Kuvioyhdistelmän

High-end kaapit ammattikäyttöön kaiuttimet voi sisältää useamman kuin yhden portin ja tyyppi ilmanvaihto, ja useita sisäisiä levy kokoonpanoissa. Yleinen esimerkki on suunnittelu "taitettu torvi", kaiuttimet on asennettu takana, keskellä tai karsinan laitaa. Sarja ohjauslevyjä, satamien ja tuuletusaukkojen viritetty basso ääniä ja liikkuu kohti kaapin etuosassa.

Digitaalinen VHS-kasettinauhuri

Tiistai 19.2.2019 - Eero Aro

No enpäs tiennyt, että tällainenkin vehje on ollut olemassa:

Technics SV-P100

SV-P100 julkaistiin vuonna 1981. Uskomaton peli, tallensi digitaalista stereofonista ääntä VHS-kasetille. En epäile yhtään, etteikö äänenlaatu olisi ollut hyvä, sillä tallenneformaatti oli PCM-koodattu. Paljon pienikokoisempi digitaalinen DAT-nauha julkaistiin vasta 1987.

Technics_SV-P100_kasettidekki.jpg

Hyllyssäni on vielä, ainakin vähän aikaa, Alesiksen 8-raitainen digitaalinen ADAT-moniraitanauhuri, joka käyttää VHS-kasettia, mielellään S-VHS-nauhaa. Vai haluaako joku ostaa?

ADATit olivat suosittuja ennen digitaalisten äänityöasemien kautta. Useita ADATeja voitiin synkata yhteen, jolloin raitamäärää voitiin kasvattaa. Minäkin tein kerran ääni-installaation, jossa kolme ADAT-nauhuria soitti ääntä kahteenkymmeneen neljään pikkuiseen kaiuttimeen.

Kun VHS-kasetti on mekaaninen laite, niin tietynasteista rauhallisuutta kaivattiin, kun nauhurit hakeutuivat soiton aluksi keskenään synkkaan ja ääni alkoi kuulua.

ADAT-nauha pyöri hieman nopeammin kuin VHS-videonauhurin nauha, joten ADAT-kasetille mahtui vähän lyhyempi kesto, kuin kasetin päälle oli painettu.

Youtubessa on video, jossa SV-P100 on toiminnassa.

Mitä eroa on kaiulla?

Tiistai 12.2.2019 - Eero Aro

Äänenmiksaustöissä on tapana puhua "kaiusta". Suomenkielinen ammattislangi ei valitettavasti tee eroa kaiun ja jälkikaiunnan välillä, mutta työtä tehtäessä yleensä ymmärretään puolin ja toisin, kumpaa tarkoitetaan. Jos ei, niin sitten käytetään englanninkielistä terminologiaa, jota en itse kovin mielelläni suosi.

Useimmiten "kaiulla" tarkoitetaan studiopuhekielessä jälkikaiuntaa, englanniksi reverberation. Jälkikaiunta muodostuu tuhansista äänen heijastumista huonetilassa, jotka vähitellen vaimentuvat kokonaan pois. Tavanomaisen kalustetun olohuoneen jälkikaiunta-aika on noin 0,5 - 1 sekuntia. Kalusteet, matot ja verhot lyhentävät jälkikaiunta-aikaa. Suuressa tilassa, esimerkiksi konsertti-tai kirkkosalissa jälkikaiunta-aika voi olla 2,5 sekuntia.

Tässä on yksi lyhyt, doing-ääni sellaisenaan, kuivana, kaiuttamattomana

Tässä sama doing-ääni on kaiutettu jälkikaiunnalla

Sana kaiku, englanniksi echo, tarkoittaa erillistä ääniheijastusta, joka heijastuu kuulijan korviin jostain kovasta ja laajasta pinnasta, joka on tarpeeksi kaukana. Tällainen on tyypillisesti korkea kallioseinä järven tai lammen takana.

Tässä alkuperäinen doing-ääni, jonka jälkeen kuuluu yksi kaiku

Ääni etenee 340 metriä sekunnissa. Kuulon ns. integraatioaika on noin 40 millisekuntia, joten aivan lähellä olevasta pinnasta saapuvaa heijastusta ei havaita kaikuna. Lyhyt viive muuttaa äänen luonnetta. Sellaisen voi kuulla esimerkiksi kylpyhuoneessa, kun ääni tärähtelee kovien kaakeloitujen seinäpintojen välillä.

Mellotron Riffissä

Tiistai 5.2.2019 - Eero Aro

Postiluukusta kopsahti uusi Riffi-lehti.

Siitä löytyy kirjoittani juttu Mellotron-instumentista. Tiedättehän, se vehje, joka soi progemusiikin kautena hyvin monien bändien levyillä ja keikoilla. Suomeen Mellotroneja ei ole kulkeutunut kovin monta, mutta muutama kuitenkin.

Täällä on kuva yhdestä Suomessa asuvasta Mellotron 400:stä.

Tämä biisi on vanha tuttu, siinä soi Mellotron:

SFF_introscore.jpg

Bell Tone Synth Works: How the Mellotron works? Alison Stout esittelee erittäin havainnollisesti Mellotron 400:n rakenteen ja toiminnan.

Lyijykynä ja c-kasetti?

Tiistai 29.1.2019 - Eero Aro

Ne, jotka olivat nuoria 1960-80 -luvuilla, muistavat vielä, millä tavalla C-kasetti ja lyijykynä liittyvät yhteen. Joku muukin kynä kävi, mutta kulmikkuus tai esim. kumipinta oli hyödyksi.

Lyijykynän avulla oli mahdollista pyörittää löysälle mennyt nauha tiukemmalle kasetin sisällä, tai kelata nauha alkuun. Jos löysän nauhan laittoi nauhuriin ja käynnisti toiston, nauha saattoi helposti kieputtua vetoakselin ympärille ja sotkeutua mekanismin sisälle. Sen sotkun selvittäminen olikin vaikeampi homma, ja ohut nauha oli siltä kohdalta lopullisesti rypyssä ja soi huonosti.

Nauha kelattiin alkuun kynän avulla siksi, että korvalappustereoiden paristoja pyrittiin säästämään musiikin kuuntelua varten. Pikakelaus kulutti paristoja, joten kelaus pyrittiin hoitamaan muuten.

Standardi lyijykynä oli vähän liian kapea kasetin reikään, mutta kun kynää piti vähän vinossa, niin pyörittely onnistui oikein hyvin.

kasetti_lyijykynaA.jpg

Jotkut hoitivat kelauksen pitelemällä kynästä kiinni ja pyörittämällä kasettia vinhasti ympäri. Tällä tavalla nauha tuppasi jäämään vähän löysälle.

kasetti_lyijykynaB.jpg

Oli olemassa myös erityisiä kasettinauhan kelauslaitteita, jossa oli pieni veivi ja hammasratasmekanismi.

cassette_winder.jpg

Stratofonia

Tiistai 22.1.2019 - Eero Aro

Jaa-a, mitähän mahtoi olla stratofonia?

Harman-Kardon julkaisi 1970-luvulla ULA-vastaanottimia, joita he mainostivat tällä nimellä. Markkinointiosasto oli vain tainnut keksiä uuden iskusanan. Ainakin vastaanotinsarja oli täysin transistoroitu, joka oli uutta tuohon aikaan. Päätevahvistimien tehot olivat aika pieniä 70-luvulla, kun tarpeeksi tehokkaita transistoreita ei vielä ollut kehitetty.

HK_Stratophonic.jpg

Sähkö-Harrikka

Tiistai 15.1.2019 - Eero Aro

Tietääkseni yksi harvoista patentoiduista moottoripyörän äänistä on Harley-Davidsonin ääni, vaikka saattaa se olla ainoakin. Se on niin tunnusomainen, että sitä olisi vaikea jäljitellä muuten, kuin rakentamalla tarkalleen samanlainen moottori ja pakoputkisto.

En aivan erityisen paljon pidä kovista (moottorien(kaan)) äänistä, mutta Harley-Davidson on poikkeus. Erityisen hienolta kuulostaa, kun pyörä sattuu ajamaan auton edellä moottoritiellä. Harrikan matala jytinä tuntuu kehossa, vaikka se meneekin 50 metriä edellä. Komea ääni!

Nyt Harley-Davidson on kehittänyt sähkömoottoripyörän, joka on tällä tietoa tulossa USA:ssa myyntiin ensi elokuussa.

Kun sähkömoottorista ei lähde juuri mitään ääntä, niin uudessa H-D:ssa tulee olemaan sähköisesti muodostettu ääni, joka ei pyri jäljittelemään V-moottorin ääntä, vaan on aivan uusi, futuristinen ääni:

"The LiveWire model is designed to produce a new signature Harley-Davidson sound as it accelerates and gains speed. This new futuristic sound represents the smooth, electric power of the LiveWire motorcycle."

Mielenkiinnolla jäämme odottamaan.

Harley Davidson LiveWire

Tässä se vanha tuttu ääni

Virtuaalilasit

Tiistai 8.1.2019 - Eero Aro

Motonetin iskukorista lähtivät mukaani virtuaalilasit, ne eivät joulukuun tarjouksessa maksaneet kuin kahdeksan euroa:

https://tinyurl.com/ycgaaawy

En ollut koskaan ajatellut, että viitsisin moista laitetta hankkia, mutta olematon hinta sai minut poimimaan laatikon mukaani.

Edullisen hinnan salaisuus on se, että tämä tuote ei sisällä mitään elektroniikkaa. Nämä virtuaalilasit ovat vain muovinen sukellusnaamaria muistuttava pidike, johon kiinnitetään älypuhelin. Puhelin sisältää kaiken elektronisen osuuden.

VRlasitREZ.jpg

Kännykkään ladataan ilmainen sovellus. Valmistajan sivuilta löytyy myös 3D-kuvia ja videoita. Niitä on lisäksi YouTubessa ja muissa palveluissa.

Kännykkä on suhteellisen helppo asettaa pidikkeeseen. Kuulokejohdon kolo on hieman  ahdas minun puhelimelleni, Bluetooth-kuulokkeet ovat kätevämmät tässä käytössä. Vekottimen linssit säädetään omille silmille sopiviksi ja hihnat niin, että härveli pysyy päässä. Sitten vain katselemaan.

Laite pitää ottaa kokonaan pois päästä, kun haluaa käytellä kosketusnäyttöä. Joissakin kuvissa ja videoissa tosin on katseella ohjattava "käyttöliittymä". Kun kallistaa katseensa alaviistoon, niin sieltä löytyy piste, jota vähän aikaa tuijottamalla saa näkyviin virtuaalisia käyttöpainikkeita. Edelleen niitä tuijottamalla voi valita esimerkiksi seuraavan videon.

Varsinkin videoiden resoluutio on aika surkea, mutta kyllä niistä jonkinlaisen käsityksen saa VR:n mahdollisuuksista. Stillkuvissa on monesti parempia resoluutioita. Äänet ovat laadultaan erittäin vaihtelevia, ne ovat monoa, stereota tai binauraalista ääntä. Binauraali- ja stereoääni ovat ristiriidassa 3D-kuvan kanssa, sillä äänikentän orientaatio säilyy pään suhteen koko ajan samana, vaikka näkökentässä voi katsella kaikkialle ympärille. Kuva ja ääni eivät näin ollen ole tilallisesti synkassa. Surroundääntä en VR-tallenteista ole vielä löytänyt, eikä se oikein ilman head-tracking -asentotunnistusta oikein toimisikaan.

Hauska lelu, vähäksi aikaa.

Rouskis rouskis

Tiistai 1.1.2019 - Eero Aro

Päivän ääni on nastakenkien narske jäisellä kadulla.

Nastakengät ovat paras keino välttyä liukastumasta jalkakäytävällä. Olen näillä jo rouskutellut pari talvea ja ollut erittäin tyytyväinen hankintaani. Ainoa hankaluus on, että nämä kengät ovat ostoskeskusten lattioilla tappovaaralliset, sillä nastat luistavat tasaisella ja kovalla kivi- tai metallipinnalla. On sellaisiakin nastakenkiä, joista nastat voi ruuvata pois näkyvistä silloin, kun mennään sisätilohin. Sellaisia en tullut ostaneeksi.

Nastakengat.jpg

Hyvää Joulua!

Maanantai 24.12.2018 - Eero Aro

Hyvaa_Joulua_2018.jpg

Toistosta syntyy musiikkia

Tiistai 18.12.2018 - Eero Aro

Amerikkalainen puheentutkija Diana Deutsch teki aikoinaan mielenkiintoisen havainnon. Kun lähes mitä tahansa lyhyttä äänijaksoa toistetaan pitemmän aikaa, aivomme alkavat mieltää rytmisen kuvion musiikiksi. Deutsch teki kokeita puheesta leikatuilla pätkillä. Yhtenä tyypillisimpänä esimerkkinä Deutsch esitti omasta puheestaan leikkaamansa jakson "sometimes behave so strangely", joka tosiaan alkaa kuulostaa yksinkertaiselta melodialta.

En ole asiaa syvemmin tutkinut enkä opiskellut, mutta tuo Deutschin valitsema englanninkielisen puheen jakso kyllä sisältää jo itsessään puheen nuotin. Meidän suomenkielessämme melodisia aineksia on paljon vähemmän kuin monissa muissa kielissä. Suomea puhutaan monesti hyvin monotonisella nuotilla, eikä puhutulle suomen kielelle vielä muutama vuosikymmen sitten ollut tyypillistä lauseen lopun nouseva melodia. Se ominaisuus on tullut kieleen vasta viime aikoina, ja on todennäköisesti omaksuttu muista kielistä. Samantyyppisen laulavan jakson valinta suomenkielisestä puheesta voi olla vähän työläämpää kuin englanninkielisestä puheesta.

Diana Deutsch:

https://aeon.co/essays/why-repetition-can-turn-almost-anything-into-music

Sitten muuta ääntä kuin puhetta. Tein seuraavan lyhyen näytteen muutamassa minuutissa sekvensseriohjelmalla. Kuvio on todella simppeli ja se toistuu jatkuvasti. Muuttelin ainoastaan sävyn modulointia vähäsen. Tällä tavalla voi helposti tuottaa kilokaupalla taustamusiikkia esim. tv-dokumenttiin. Tähän ei sävellystaitoa tarvita, kunhan kääntelee nappuloita, eikä senkään homman kanssa ole kiirettä.

Arpeggio, valmistusaika kolme minuuttia.

Tonematrix on hauska pieni soitin, jonka kanssa voi leikkiä silloin, kun ei ole kerta kaikkiaan mitään tekemistä. Sekin todistaa samaa ilmiötä. Tonematrix oli välillä kadoksissa, mutta nyt se on taas ilmestynyt käyttöön.

http://tonematrix.audiotool.com/

tonematrix.jpg

Efektikenraali

Tiistai 11.12.2018 - Eero Aro

KAVI:n Elävä muisti-sivulla on filmi Yleisradion päivä. Filmi kertoo, mitä Fabianinkadun Radiotalossa tapahtuu yhden vuorokauden aikana, se on tehty vuonna 1947.

https://www.elavamuisti.fi/aikajana/yleisradion-paiva

Seitsemän minuutin paikkeilta alkaa jakso, jossa Markus Rautio ohjaa radiokuunnelmaa. 7'50" kohdalla esitellään tarkkaamossa työskentelevät ohjaaja, tarkkailija ja "efektikenraali".

Efektikenraali.jpg

Efektikenraali!

Jessss! Hieno titteli, vaikka en usko, että virallisesti äänitehosteiden soittajaa nimitettiin niin. Tietääkseni äänitarkkailijoita kutsuttiin tuohon aikaan tavallisimmin ääniteknikoiksi.

Olisi kyllä ollut hienoa olla efektikenraali, sillä efektikenraalin töitä olen tehnyt paljonkin. Esimerkiksi Knalli ja sateenvarjo -kuunnelmiin yleensä soitettiin äänitehosteet samalla, kun näyttelijät näyttelivät studiossa, aivan kuten tuossa filmissäkin tehdään. Vasta joskus 1980-luvulla, ja viimeistään 90-luvulla lopetimme tehosteiden reaaliaikaisen soittamisen. Digitaaliset työasemat muuttivat ja järkiperäistivät työtä ja kuunnelmista tuli äänellisesti hallitumpia. Tehostetarkkailija, eli efektikenraali jäi pois työryhmästä.

Vanhemmat kirjoitukset »