Tonfiks. Käsittelee ääntä.

Alumiinipikaäänilevy

Tiistai 20.3.2018 - Eero Aro


Asiakkaani Keski-Suomesta lähetti digitoitavaksi vähän harvinaisempia äänilevyjä, jollaisia ei ollut aikaisemmin osunut minun hyppysiini. Nämä CD-levyn kokoiset pikaäänilevyt olivat 1920-30 -lukujen äänikirjeitä. Mm. Englannissa oli hotellien auloissa ja rautatieasemilla kolikoilla toimivia äänityskoppeja, joissa saattoi sanella viestin tai laulaa lurauttaa mikrofoniin. Äänitys kaivertui suoraan alumiinilevylle ja asiakas sai levyn heti mukaansa. Sen saattoi sitten lähettää vaikka sukulaisille kotimaahan.

Tuohon aikaan äänilevyjä soitettiin 78 kierroksen gramofoneilla, joissa käytettiin teräsneuloja ja paljon suurempia neulapainoja kuin myöhemmillä mikrouralevyillä. Koska alumiini on teräkseen verrattuna varsin pehmeää materiaalia, niin levyn etiketissä neuvotaan käyttämään puisia neuloja. Levyjen mukana lähetettiin joskus pieni pussillinen bambusta valmistettuja gramofonineuloja.

Voice_Records_rez.jpg

Levyt on valmistanut Amusement Equipment Co. Ltd. Wembleyssä, Middlesexissä. Jokaisen levyn kääntöpuolella on valmistajan äänimainos, jossa kehutaan kätevää viestivälinettä ja kehotetaan kuuntelijaa äänittämään oma viestinsä, "jo tänään"!

Yhden levypuoliskon kesto on vähän yli minuutti, joten kovin pitkä viesti ei voinut olla. Mutta tärkeää oli että levy mahdollisti henkilökohtaisen ja persoonallisen viestin lähettämisen tuhansien kilometrien taakse. Ääni vaikuttaa eri tavalla kuin kirjoitettu teksti.

Alumiini on siitä erinomainen materiaali, että se ei tuhoudu yhtä herkästi kuin monet muut äänentallennusmateriaalit. Oikeastaan alumiinilevy voisi tuhoutua täysin soittokelvottomaksi vain tulipalossa sulaessaan.

Kiitos Robille avusta levyjen digitoinnissa sopivimmalla neulakoo'oilla!


Näitä kirjoituksiani saa ihan mielellään kommentoida, kommentteja on hauska saada. Jotkut ovat lähettäneet niitä sähköpostilla, mutta kommentin voi kirjoittaa myös jutun lopussa olevalla lomakkeella. Kotisivun osoitetta tai sähköpostiosoitetta ei tarvitse täyttää. Minulle näkyy IP-osoite, josta viesti on lähetetty. Julkaisen kommentit sen jälkeen kun olen ne ensin itse lukenut.

Avainsanat: Pikalevy, äänikirje