Tonfiks. Käsittelee ääntä.

RAW History

Tiistai 27.3.2018 - Eero Aro


Amerikkalainen tv-yhtiö teki aikoinaan dokumentin Yleisradion arkistossa säilyneestä ääninauhasta, jolla Adolf Hitler keskustelee marsalkka Mannerheimin kanssa. Dokumentti esitettiin meillä nimellä Salainen Hitler-nauhoite. Dokumentintekijät lisäsivät ohjelmaan reippaasti dramatiikkaa ja spekulointia mm. siitä, onko äänite aito ja onko puhuja todella Hitler.

Pääsin tai jouduin mukaan tuohon dokumenttiin, tuolloin olin vielä Ylessä töissä. Ohjelma alkaa sillä, että Ääniarkiston silloinen päällikkö Lasse Vihonen noutaa ko. nauhakotelon nauhavaraston hyllystä. Kehyskertomus jatkuu niin, että minä otan nauhan kotelosta ja laitan sen nauhuriin. En ole varma, olisivatko tekijät säilyttäneet muutaman kymmenen sekunnin osuuttani, jos nauha ei olisi vahingossa napsahtanut sormissani poikki, kun pujotin sitä nauhuriin. Sen koommin minua ei nimittäin ohjelmassa näy, käsiäni lukuun ottamatta. 1940-luvun ääninauha on haurasta ja katkeaa hyvin helposti. Liimasin kyllä katkenneen pätkän myöhemmin takaisin paikalleen.

Ohjelmassa kerrotaan, että nauha digitoitiin juuri tuossa kuvatussa sessiossa dokumentintekijöitä varten. Se ei tietenkään pidä paikkaansa, toki nauha oli Ylessä digitoitu jo paljon aikaisemmin ja dokumenttiryhmä sai vain tiedostokopion siitä digitoidusta arkistoäänitteestä. Minä en nauhaa digitoinut. Laitoin sen vain nauhuriin, enkä edes soittanut sitä sen pidemmälle. Otin nauhan pois nauhurista. Nauha, jota pyörittelen, on samantyyppistä vanhaa saksalaista nauhaa, mutta ei Hitler-nauha. Mutta jotenkin dokumentintekijöiden tietysti pitää rakentaa raflaavaa tarinaa.

nauhaa_koneeseen.jpg

Nauhankäsittely kuvattiin Ääniarkiston äänirestaurointiin tarkoitetussa tarkkaamossa. Kari Hakala, tarkkaamon vakituinen isäntä, oli pitemmällä vapaalla, eikä ollut käytettävissä tähän kuvaukseen. Jostain syystä pyysivät sitten minua. Hain lisärekvisiitaksi Ison Pajan näyttelyvitriinistä Neumann C3-mikrofonin, jollaisella nauhoitus aikoinaan tehtiin. Mikrofoniesittely ei kuitenkaan tullut lopulliseen ohjelmaan.

Historiallisen nauhan äänitti Yleisradion ääniteknikko Thor Damén. Hänellä oli käytettävissään Telefunkenin studionauhureita, koska Yleisradio oli hankkinut niitä vuonna 1940 pidettäviksi suunniteltuja Helsingin olympialaisia varten. Talvisodan takia kisoja ei kuitenkaan pidetty Suomessa. Yleisradio oli kuitenkin ehtinyt saada käyttöönsä uusinta mahdollista äänentallennustekniikkaa, jollaista monissa maissa ei vielä ollut olemassakaan.

Daménin piti alun perin äänittää vain päivällistilaisuuden viralliset puheet, mutta kun herrat siirtyivätkin sen jälkeen salonkivaunuun, Damén kävi siirtämässä mikrofonit sinne ja jatkoi äänitystä myös virallisen osuuden jälkeen. Näin hän tuli äänittäneeksi ainoan säilyneen äänitteen, jossa Hitler puhuu normaalilla puheäänellä.

Tiedotusosaston päällikkö Kalle Lehmus käski Daménin lopettaa äänitys noin yhdentoista minuutin kuluttua. Jostain syystä saksalaiset eivät takavarikoineet nauhaa, vaan vain vaativat, että sitä ei julkaista.

Youtubessa on tv-dokumentista useita erilaisia versioita ja siitä leikattuja pätkiä. Tässä versiossa myös minun lyhyt osuuteni on mukana. Vilahdan kohdalla 22'17". Myös muualla pitkin ohjelmaa ne sormet, jotka pyörittelevät nauhaa koneessa, ovat minun sormeni. Mutta nauha on siis eräs toinen samannäköinen nauha. :-)

tarkkailijan_sormet.jpg

Avainsanat: Salainen äänitys