Tonfiks. Käsittelee ääntä.

Murken paternoster

Tiistai 4.9.2018 - Eero Aro


Jo kauan ennen kuin tiesin, että minusta tulee äänitarkkailija, luin Heinrich Böllin novellin Tohtori Murken kootut tauot. Tohtori Murke on radion tuottaja, joka keräilee pieneen metallirasiaansa nauhanpätkiä. Ne sisältävät hiljaisuutta. Kun hän editoi ohjelmia, niin osassa pois leikatuista nauhan paloista ei ole puhetta tai muuta ääntä. Murke ottaa tällaiset pätkät talteen ja liimaa ne peräkkäin.

Pätkillä on Murkelle erityinen merkitys. Ne sisältävät "koettua hiljaisuutta". Kun nauha on äänitetty, studiossa on ollut joku. Nauha ei ole pelkkää äänittämätöntä, tyhjää nauhaa. Koettu hiljaisuus on erilaista kuin tyhjän studion äänittäminen.

Hiljaisuus ei ole äänettömyyttä. Hiljaisuudessakin kuuluu pieniä ääniä.

Murke.jpg

Neljän ja puolen sekunnin kauhu

Minulla oli kerran mahdollisuus olla mukana Prix Europa-ohjelmakilpailussa. Äänittämäni kuunnelma Lentokaloja taivaalla oli yhtenä Ylen ehdokasohjelmana. Kilpailu pidettiin Berliinissä Sender Freies Berlin -radiotalossa, jossa SFB on toiminut varmaankin vuosisadan. Nykyisin talossa toimivan radioyhtiön nimi on RBB, tai oikeastaan rbb.

En tiedä, sijoittiko Heinrich Böll Tohtori Murken tarinan SFB:hen, mutta ainakin talossa on samanlainen paternoster-hissi, jollaisen Böll kuvaa novellissaan. Tohtori Murkella oli tapana kokea joka aamu neljän ja puolen sekunnin kauhunhetki, jonka hän sai ajamalla paternoster-hissillä yläkautta ympäri.

SFB:n paternoster-hississä oli kieltotaulu, jossa kiellettiin EHDOTTOMASTI jäämään hissiin sen kiertäessä ylä- ja alakautta takaisin reitille. No - tietysti minun piti kokeilla, miltä neljän ja puolen sekunnin kauhu tuntui. Ei paljon miltään. On sitä hurjemmissakin oltu. Kuulemma en ollut ainoa, joka halusi kokeilla 4,5 sekunnin kauhua.

https://www.rbb24.de/panorama/beitrag/2016/01/85-jahre-haus-des-rundfunks.html

SFB-talon paternoster ei ole enää käytössä:

https://ludwigschroll.wordpress.com/2016/05/

Suomessa kadunmies ei pääse ajelemaan paternosterilla. Yksi on eduskuntatalossa ja toinen Nordean pääkonttorissa.

EDIT 10.9. Ups, minua korjattiin. Nordean, siis alun perin Pohjoismaisen Yhdyspankin talossa on ollut kaksi paternosteria.