Tonfiks. Käsittelee ääntä.

Aurinko metelöi

Tiistai 11.9.2018 - Eero Aro


NASA julkaisi jokin aika sitten äänitallenteen, joka havainnollistaa auringon sisäistä aaltoliikettä äänen avulla:

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005769734.html

Kyse ei kuitenkaan ole äänestä, joka raikuisi avaruudessa auringon lähettämänä, vaan sähkömagneettisesta värähtelystä, jota voidaan vastaanottaa, mitata ja tallentaa. Värähtely on muutettu kuuluviksi ääniaalloiksi. Hesarin jutun keskustelussa nimimerkki Coldfact kiteyttää toteutuksen hyvin:

"Auringon ainevirtaukset aiheuttavat magneettikenttiä, jotka aaltoilevat ainevirtausten muutosten mukaan. Magneettikenttien muutoksia, värähtelyä, voidaan mitata. Tässä on luotu äänimaailma, joka vastaa tuon värähtelyn jotain suhteellista taajuutta."

Myös Space Audio-sivulla on samantyyppisiä ääniä, jotka ovat peräisin enemmän tai vähemmän kaukaa avaruudesta. Eivät nämäkään "äänet" ääninä ole maahan saapuneet, vaan radiomagneettisena säteilynä, joka on muutettu korvin kuultavaksi ääneksi. Sitä paitsi avaruudessa vallitsee tyhjiö, jossa ääniaallot eivät etene. Ääniaallot tarvitsevat väliaineen.

http://www-pw.physics.uiowa.edu/space-audio/

Tässä toinen hauska sivu "avaruusäänistä". Esimerkiksi pulsarit kuulostavat hauskoilta. Java päälle, klikkaa kuvia. Sivuilta löytyy myös taiteellisia näkemyksiä avaruuden äänistä.

http://spacesounds.com/navigator/navigator.html