Tonfiks. Käsittelee ääntä.

Zoom H3-VR Ambisonics-tallennin

Tiistai 18.9.2018 - Eero Aro


Kahdenkymmenen viiden vuoden odotukseni on palkittu. Zoom julkaisee uuden SD-korttitallentimen, jossa on kolmiulotteinen Ambisonics-mikrofoni.

https://www.zoom-na.com/products/field-video-recording/field-recording/zoom-h3-vr-handy-recorder

Aloitin Ambisonicsin kanssa puuhamisen 1990-luvun alussa ja sain silloisen työnantajani, Yleisradion suostutelluksi hankkimaan tarvittavia välineitä, Soundfield-mikrofonin, Ambisonicskooderin ja -dekooderin. Laitteet olivat niin kalliita, että sain vakuutella todella pitkään esimiehiäni siitä, että ne ovat tarpeellisia. Yhden Soundfieldin hinnalla sai nimittäin siihen aikaan neljä tai viisi laadukasta studiomikrofonia, ja halusin vielä mikrofonin lisäksi muita laitteita.

Äänitin Ambisonicsia sekä studiossa, että raahasin Ambisonics-settiä metsiin ja rannoille ja äänitin luontoääniä surroundina. Koska laitteet toimivat verkkosähköllä, niin skutsiin piti roudata myös ylimääräinen auton akku ja isokokoinen invertteri-jännitteenmuunnin. Se oli melkoista pulaamista.

En vielä tiedä, onko tämä uusi Zoom H3-VR siihen verrattuna taivaan lahja, mutta jos laite sopii anorakin taskuun ja painaa 300 grammaa, se on ainakin jotain muuta kuin nokkakärrillinen metsäpoluilla roudattavaa kamaa.

Itselleni en ole koskaan myöskään pystynyt ostamaan omaa soundfield-tyyppistä mikrofonia, sillä joko niiden hinnat ovat olleet tähtitieteellisiä, tai niiden käyttämiseen on tarvittu korkeampaa tietokone- ja ohjelmointitaitoa. H3-VR:n hinta tullee asettumaan noin 350 dollariin, joka kuulostaa kohtuulliselta. Laite on siis 3D-mikrofoni ja SD-korttitallennin, joka sisältää stereofonisen kuunteluprosessoinnin ja muuta tarvittavaa.

Ryhdyn kirjoittamaan kirjettä Joulupukille.

H3-VR_HeroImage2_0.png.jpg