Tonfiks. Käsittelee ääntä.

Meriturva

Tiistai 25.9.2018 - Eero Aro


Kuunnelmantekijänä pääsin aikoinaan monenlaisiin paikkoihin, joihin en varmaan muuten olisi kovin helposti päässyt. Yksi erikoisimpia ja mielenkiintoisimpia vierailukohteita oli Merenkulun turvallisuuskoulutuskeskus Lohjalla. Siellä koulutetaan esimerkiksi öljynporaus- ja autolauttojen työskentelijöitä selviytymään hätätapauksissa ja harjoitellaan mm. mereen uponneesta helikopterista pelastautumista.

Merikapteeni Juha Lehtonen kirjoitti Atlantic Unicorn -romaaniinsa perustuvan kuunnelman, jonka Radioteatteri esitti vuonna 2005. Olin kuunnelman tuottaja. Kuunnelma perustuu tositapahtumiin ja sijoittuu öljynporauslautalle Etelä-Amerikan rannikon edustalle. Kuunnelman ohjasi Sami Kuusela ja sen äänisuunnittelija oli Ari Mursula.

Kävimme Lohjalla ennakkotutkimusmatkalla selvittämässä, olisiko mahdollista ja mahdollisesti hyödyllistä äänittää osa kuunnelman kohtauksista Meriturvan harjoitusaltaassa, jossa voidaan luoda myrskyävän meren realistiset olosuhteet. Emme olleet etukäteen varmoja, kuinka äänittäminen onnistuu, kun tuollaisessa laitoksessa kaikenlaiset koneet aiheuttavat kovaa meteliä. Saisiko näyttelijöiden ääntä siellä tallennetuksi? Vierailu järjestyi Juha Lehtosen suhteilla.

Meriturva1.jpg

Paikka oli mielenkiintoinen, en ollut sellaisesta koskaan kuullutkaan. 27 x 43 metrin kokoisessa altaassa voidaan harjoitella monenlaisia pelastautumisia. Allas on neljä metriä syvä ja aalto- ja tuulikoneilla altaaseen saadaan syntymään hyvin todentuntuinen myrskytunnelma.

Meriturva2.jpg

Työryhmä kyllä kävi sittemmin tekemässä joitakin kohtauksia Lohjalla näyttelijöiden kanssa. Itse en ollut mukana sillä keikalla, Ari hoiti äänitykset. Kuulemma äänen tallentaminen ei ollut aivan helppoa, sillä tuulikoneet pitävät kovaa ääntä, joka ei avomerellä tapahtuvaan kuunnelmaan sovi. Lisäksi Arilla oli vaikeuksia saada mikrofonit tarpeeksi lähelle näyttelijöitä, jotka olivat vedessä tyrskyjen seassa. Näyttelijöiden kasvot painuivat välillä veteen ja heidän oli vaikea puhua ylöspäin mikrofonia kohti. En ole varma, käytettiinkö valmiissa ohjelmassa juuri ollenkaan Meriturvan altaassa äänitettyä ääntä. Näin kuunnelmassa monesti käy, studiossa äänitetty ja jälkeenpäin miksaamalla tehty illuusio saadaan toimimaan paremmin kuin realistinen äänitys.

Meriturvan sivuilla on kuvia:

http://www.meriturva.fi/fi/tietoa-meriturvasta/meriturva-ennen-ja-nyt