Tonfiks. Käsittelee ääntä.

Alatippa

Tiistai 30.10.2018 - Eero Aro


Lapsuudessani 1950 ja 60-luvuilla radiosta ei kovin paljon lastenmusiikkia kuulunut. Sitä soi kyllä erityisissä Lastenradion ohjelmissa, mutta muuten aika vähän. Ehkä jossain Lauantain toivottujen loppupäässä saattoi olla joku lastenlaulu niiden vähäisien iskelmien seassa.

50-luvun lastenlauluja tekivät aikuiset lapsille. He tekivät niitä sillä tavalla kuin aikuisten mielestä silloin piti tehdä. Sanoissa oli satumaailmaa, traagisia tapahtumia, melankoliaa tai jotain opettavaista. Lastenmusiikki oli samalla tavalla lapsille tehtyä pienten aikuisten musiikkia, kuin 50-luvun lastenvaatteet olivat pienikokoisia aikuisten vaatteita, samanmuotoisia ja samasta materiaalista. Lastenmuotia ei vielä ollut olemassakaan, se keksittiin joskus myöhemmin.

Koska tuon ajan lastenlaulut olivat aikuisten sanoittamia, niiden kieli oli suurelta osin lapselle käsittämätöntä. Seassa oli paljon vieraita sanoja ja vanhanaikaista runokieltä. Ainakaan minä en osannut kysyä äidiltä tai isältä, mitä jotkut laulujen sanat tarkoittivat, mutta ei se tuntunut haittaavan. Ja tolkullisemmat tarinat olivat kyllä ihan ymmärrettäviä. Esimerkiksi "Nytpä tahdon olla ma, pienen mökin laittaja" oli selväpäistä realistista kerrontaa. Tosin laulun "nuottakota rannassa" oli vähän hämärä juttu, kun liitin "kodan" jotenkin lappalaisiin.

Vasta aikuisena tajusin, mitä joidenkin laulujen sanat oikeastaan tarkoittivat. Pienenä olin hoilannut lauluja ymmärtämättä, mitä niissä sanottiin. Se oli eräänlaista Villejä Rubiineja -meininkiä, eli väärin kuultuja ja väärin ymmärrettyjä sanoja.

Yksi laulu, jota muistan pienenä pohtineeni, oli Ragni Malmstenin laulama Kissimirri. Laulu alkaa näin:

Kissimirri, kissimirri koreana käyt
Alatipa arkenakin hienona näyt

Voit kuunnella laulun Youtubesta.

Minä kuulin sanat näin:

Kissimirri, kissimirri koreana käyt
Alatippa arkenakin hienona näyt

Muistan miettineeni kovasti, mikä ihme on Alatippa. Ja jos on Alatippa, niin mikä on Ylätippa. Jotenkin Ylätippa saattoi ehkä liittyä kylmällä talvikelillä nenän päässä olevaan tippaan.

Mutta Alatippa...