Tonfiks. Käsittelee ääntä.

Zuumi kävi täällä

Tiistai 27.11.2018 - Eero Aro


Kirjoitin syyskuussa Zoomin julkaisemasta H3 VR Ambisonics-mikrofonista ja tallentimesta. Olin odottanut edullista Ambisonics-mikrofonia kuin kuuta nousevaa ja nyt sellainen on vihdoinkin saatavana. Tilasin ja sain mikrofonin Saksasta pari viikkoa sitten.

Ihan kiva peli, vaikka aika lelun oloinen. Kevyt, pieni ja heppoisesti rakennettu. Keveys ei tietenkään ole huono asia siltä kannalta, että mikrofonin voi kiinnittää vaikka kameran salamaistukkaan.

Harmikseni huomasin kuitenkin, että laitteessa on vielä pieniä lastentauteja. Ainakin tässä kappaleessa mikrofonikapselien pidike heiluu (oikeastaan se pyörähtää) millimetrin osien verran ohuen varren päässä. Siitä aiheutuu se ongelma, että liitoksen klappi kuuluu mikrofonissa klonksahtelevana äänenä, jos mikrofonia liikutetaan. Klonksahtelu kuuluu tietyissä asennoissa, ei koko ajan. Mutta se tarkoittaa, että en voisi äänittää H3VR:llä kävellessäni, ja juuri sellaisia äänityksiä teen aika paljon.

Tässä esimerkki H3 VR:n kolinasta, heiluttelin mikrofonia edestakaisin, enkä edes kovaa.

Valmistaja mainostaa, että mikrofoni sopii 3D-videokameroiden mikrofoniksi. Mutta jos mikrofonia ei voi liikuttaa ilman että se aiheuttaa häiriöääniä, niin kuinka kameran kanssa sitten liikutaan?

Eräältä saksalaiselta kollegaltani sain kuulla, että monien muidenkin ostamissa H3:ssa on aivan sama vika, joten kolina ei ollut vain tämän yksilön vika. Saksan maahantuojan mukaan takuu raukeaa, jos liitoksen liimaa itse. Todennäköisesti tarvittaisiin vain tippa tai kaksi pikaliimaa. Maahantuoja oli kehottanut käyttämään teippiä, jonka voi tarvittaessa poistaa.

Minua ei vaan nyt yhtään kiinnosta ruveta heti korjailemaan suoraan tehtaan paketista otettua uutta laitetta. Mietin asiaa parin yön yli ja päätin palauttaa ostoksen myyjälle, enkä ruvennut takuupelleilyyn. Zuumi lähti tänään maitojunalla reippaasti takaisin Saksaan. Paskan myivät.

paketti.jpg

Minulla ei ole mitään Zoomia vastaan, käytössäni on edelleen Zoomit H2 ja H4n, joita molempia käytän varsin usein. Molemmat ovat toimineet vuosikausia oikein hyvin. H3:n valikkorakenne ja painikkeet ovat hyvin samantapaiset kuin H2:n ja H4n:n, joten H3:n käyttö ei ollut vaikeaa.

Toivottavasti valmistaja tekee myös näille asioille jotain:

  • H3:n mukana tulee vaahtomuovisuoja, joka peittää mikrofonikapselit. Soundfield-tyyppisessä mikrofonissa on neljä eri suuntiin osoittavaa herttakapselia, joten yhdistelmä on erittäin herkkä tuulelle ja ilmavirtauksille mistä tahansa suunnasta. Veikkaan, että röllityyppinen karvatuulisuoja on H3:lle parempi. Tallentimen runko on alttiina kosteudelle ja lumelle, joten meidän oloissamme myös itse tallennin pitäisi suojata jotenkin.
  • Jostain syystä H3:lla ei voi tehdä ID-merkkejä äänityksen aikana ilman, että tallennus pysäytetään Pause-modeen. Juoksevan Mark ID-toiminnon Zoom pystynee lisäämään softapäivityksenä.
  • Äänitetyn tiedoston aikaleima ei ole tallentimen kellon asetetun ajan mukainen, se on kahdeksan tuntia pielessä.