Tonfiks. Käsittelee ääntä.

Pakastettu piano

Tiistai 4.12.2018 - Eero Aro


Steinwayn tehtaalla siis varoitettiin, että pianolakkaus tuhoutuu, jos soitin joutuu olemaan pitkän aikaa pakkasessa. Siitäpä muistuikin mieleeni se keikka, kun äänitin kollegani Linen kanssa pakastettua flyygeliä.

Vietin syksyn 1995 Banffissa, Albertassa, Kanadassa. Banffin pienessä kivikirkossa oli joulukuussa konsertti. Pianonkuljetusliike oli kuljettanut flyygelin umpikuorma-autolla läheisestä Canmoren kaupungista samana aamuna, ulkona oli -32 C pakkasta. Kirkossa oli ollut edelliseen iltaan saakka vain ylläpitolämmitys. Tehokkaampi lämmitys sai hivutetuksi lämpötilaa vähitellen lähemmäs 18 Celsiusastetta. Hanskat kädessä mekin siellä roudattiin.

Tämä on ko. kirkko, St. George in the Pines:
https://www.stgeorgesinthepines.com/

Banffin_kirkko.jpg

Canmoresta on Banffiin vain parikymmentä kilometriä, mutta perille päästyään flyygeli oli jäässä. Pianonvirittäjä Denis Brassard käväisi kirkossa ennen kahtatoista, soitti koskettimistosta yhden pahalta kuulostavan soinnun ja lähti saman tien. Lupasi palata myöhemmin. Toinen viritysaika oli sovittu vartin yli viideksi. Showtime oli illalla kahdeksalta.

Samassa konsertissa oli eri musiikkiesityksissä neljä pianistia. Teresia Svensson tuli paikalle hyvissä ajoin harjoituksiin. Kun kerroimme Teresialle pianosta, hän väänteli naamaansa kärsivän näköisenä. Yksikään pianisteista ei pystynyt soittamaan epävireistä pianoa harjoituksissa kuin lyhyen ajan. Pianon useammat virityskerrat eivät todennäköisesti olisi auttaneet yhtään mitään, kun instrumentin lämpötila ei ehtinyt mitenkään tasaantua tarpeeksi nopeasti. Piano olisi varmaankin pitänyt siirtää jo vuorokautta aikaisemmin.

Se on ainoa kerta, kun olen äänittänyt pakastettua pianoa. Sekä vire, että jokaisen äänen sointi oli aivan hirveä. Lisäksi vire muuttui vielä konsertin aikana. Harmittaa vieläkin, että en kopioinut itselleni sitä äänitettä. Konsertin nauhoitus lähetettiin CKUA-paikallisradiossa pari päivää myöhemmin, niinkuin kaikki äänittämämme konsertit.

konserttityomaarays.jpg