Tonfiks. Käsittelee ääntä.

Toistosta syntyy musiikkia

Tiistai 18.12.2018 - Eero Aro


Amerikkalainen puheentutkija Diana Deutsch teki aikoinaan mielenkiintoisen havainnon. Kun lähes mitä tahansa lyhyttä äänijaksoa toistetaan pitemmän aikaa, aivomme alkavat mieltää rytmisen kuvion musiikiksi. Deutsch teki kokeita puheesta leikatuilla pätkillä. Yhtenä tyypillisimpänä esimerkkinä Deutsch esitti omasta puheestaan leikkaamansa jakson "sometimes behave so strangely", joka tosiaan alkaa kuulostaa yksinkertaiselta melodialta.

En ole asiaa syvemmin tutkinut enkä opiskellut, mutta tuo Deutschin valitsema englanninkielisen puheen jakso kyllä sisältää jo itsessään puheen nuotin. Meidän suomenkielessämme melodisia aineksia on paljon vähemmän kuin monissa muissa kielissä. Suomea puhutaan monesti hyvin monotonisella nuotilla, eikä puhutulle suomen kielelle vielä muutama vuosikymmen sitten ollut tyypillistä lauseen lopun nouseva melodia. Se ominaisuus on tullut kieleen vasta viime aikoina, ja on todennäköisesti omaksuttu muista kielistä. Samantyyppisen laulavan jakson valinta suomenkielisestä puheesta voi olla vähän työläämpää kuin englanninkielisestä puheesta.

Diana Deutsch:

https://aeon.co/essays/why-repetition-can-turn-almost-anything-into-music

Sitten muuta ääntä kuin puhetta. Tein seuraavan lyhyen näytteen muutamassa minuutissa sekvensseriohjelmalla. Kuvio on todella simppeli ja se toistuu jatkuvasti. Muuttelin ainoastaan sävyn modulointia vähäsen. Tällä tavalla voi helposti tuottaa kilokaupalla taustamusiikkia esim. tv-dokumenttiin. Tähän ei sävellystaitoa tarvita, kunhan kääntelee nappuloita, eikä senkään homman kanssa ole kiirettä.

Arpeggio, valmistusaika kolme minuuttia.

Tonematrix on hauska pieni soitin, jonka kanssa voi leikkiä silloin, kun ei ole kerta kaikkiaan mitään tekemistä. Sekin todistaa samaa ilmiötä. Tonematrix oli välillä kadoksissa, mutta nyt se on taas ilmestynyt käyttöön.

http://tonematrix.audiotool.com/

tonematrix.jpg