Tonfiks. Käsittelee ääntä.

Virtuaalilasit

Tiistai 8.1.2019 - Eero Aro


Motonetin iskukorista lähtivät mukaani virtuaalilasit, ne eivät joulukuun tarjouksessa maksaneet kuin kahdeksan euroa:

https://tinyurl.com/ycgaaawy

En ollut koskaan ajatellut, että viitsisin moista laitetta hankkia, mutta olematon hinta sai minut poimimaan laatikon mukaani.

Edullisen hinnan salaisuus on se, että tämä tuote ei sisällä mitään elektroniikkaa. Nämä virtuaalilasit ovat vain muovinen sukellusnaamaria muistuttava pidike, johon kiinnitetään älypuhelin. Puhelin sisältää kaiken elektronisen osuuden.

VRlasitREZ.jpg

Kännykkään ladataan ilmainen sovellus. Valmistajan sivuilta löytyy myös 3D-kuvia ja videoita. Niitä on lisäksi YouTubessa ja muissa palveluissa.

Kännykkä on suhteellisen helppo asettaa pidikkeeseen. Kuulokejohdon kolo on hieman  ahdas minun puhelimelleni, Bluetooth-kuulokkeet ovat kätevämmät tässä käytössä. Vekottimen linssit säädetään omille silmille sopiviksi ja hihnat niin, että härveli pysyy päässä. Sitten vain katselemaan.

Laite pitää ottaa kokonaan pois päästä, kun haluaa käytellä kosketusnäyttöä. Joissakin kuvissa ja videoissa tosin on katseella ohjattava "käyttöliittymä". Kun kallistaa katseensa alaviistoon, niin sieltä löytyy piste, jota vähän aikaa tuijottamalla saa näkyviin virtuaalisia käyttöpainikkeita. Edelleen niitä tuijottamalla voi valita esimerkiksi seuraavan videon.

Varsinkin videoiden resoluutio on aika surkea, mutta kyllä niistä jonkinlaisen käsityksen saa VR:n mahdollisuuksista. Stillkuvissa on monesti parempia resoluutioita. Äänet ovat laadultaan erittäin vaihtelevia, ne ovat monoa, stereota tai binauraalista ääntä. Binauraali- ja stereoääni ovat ristiriidassa 3D-kuvan kanssa, sillä äänikentän orientaatio säilyy pään suhteen koko ajan samana, vaikka näkökentässä voi katsella kaikkialle ympärille. Kuva ja ääni eivät näin ollen ole tilallisesti synkassa. Surroundääntä en VR-tallenteista ole vielä löytänyt, eikä se oikein ilman head-tracking -asentotunnistusta oikein toimisikaan.

Hauska lelu, vähäksi aikaa.