Tonfiks. Käsittelee ääntä.

Digitaalinen VHS-kasettinauhuri

Tiistai 19.2.2019 - Eero Aro


No enpäs tiennyt, että tällainenkin vehje on ollut olemassa:

Technics SV-P100

SV-P100 julkaistiin vuonna 1981. Uskomaton peli, tallensi digitaalista stereofonista ääntä VHS-kasetille. En epäile yhtään, etteikö äänenlaatu olisi ollut hyvä, sillä tallenneformaatti oli PCM-koodattu. Paljon pienikokoisempi digitaalinen DAT-nauha julkaistiin vasta 1987.

Technics_SV-P100_kasettidekki.jpg

Hyllyssäni on vielä, ainakin vähän aikaa, Alesiksen 8-raitainen digitaalinen ADAT-moniraitanauhuri, joka käyttää VHS-kasettia, mielellään S-VHS-nauhaa. Vai haluaako joku ostaa?

ADATit olivat suosittuja ennen digitaalisten äänityöasemien kautta. Useita ADATeja voitiin synkata yhteen, jolloin raitamäärää voitiin kasvattaa. Minäkin tein kerran ääni-installaation, jossa kolme ADAT-nauhuria soitti ääntä kahteenkymmeneen neljään pikkuiseen kaiuttimeen.

Kun VHS-kasetti on mekaaninen laite, niin tietynasteista rauhallisuutta kaivattiin, kun nauhurit hakeutuivat soiton aluksi keskenään synkkaan ja ääni alkoi kuulua.

ADAT-nauha pyöri hieman nopeammin kuin VHS-videonauhurin nauha, joten ADAT-kasetille mahtui vähän lyhyempi kesto, kuin kasetin päälle oli painettu.

Youtubessa on video, jossa SV-P100 on toiminnassa.