Tonfiks. Käsittelee ääntä.

Ääntä Marsista

Tiistai 5.3.2019 - Eero Aro


NASA:n Mars 2020-kulkijan suunnitellaan laskeutuvan Marsiin helmikuussa 2021.

Tällä kertaa marskulkijassa tulee olemaan myös äänimikrofoneja, joten saamme kuulla, miltä Marsissa kuulostaa. Mikrofonit valmistaa tanskalainen laatumikrofonien valmistaja DPA.

https://www.dpamicrophones.com/nasa

Aikaisempien mönkijöiden seismometrit ja ilmanpaineanturit ovat kyllä jo aikaisemmin rekisteröineet "ääntä" Marsissa. Siellä on erittäin hurjia myrskyjä, joiden tuulen "ääni" on pystytty erottamaan mittaustuloksista. Mutta korvin kuultavaa audiosignaalia Marsista ei ole vielä kuultu.

Niin kuin kaikille muillekin toiselle planeetalle lähetettäville mittauslaitteille, audiomikrofoneille jo raketin laukaisu, matka ja laskeutuminen tulevat olemaan melkoinen kestävyystesti, saati että mikrofonien pitäisi sitten vielä toimia paikan päällä kunnolla.

DPA4006.jpg

DPA on valinnut tuotevalikoimastaan luotettavan 4006-mallin, jota on valmistettu jo kauan aikaa. Siitä on täällä Maa-planeetalla saatu pelkästään hyviä kokemuksia. Olen itsekin joskus käyttänyt DPA4006-mikrofoneja, lainasin niitä musiikkistudiosta, kuunnelmastudion kalustoon niitä ei kuulunut.

4006:n suuntakuvio on pallo, joka on hyvä valinta Marsiin. Ensiksi, pallomikrofoni on herkkä paineen muutoksille, mutta ei ilma(tai kaasu)molekyylien kiihtyvyyden muutoksille. Se kestää hyvin juuri tuulen aiheuttamaa ääntä. Toiseksi, pallomikrofoni vastaanottaa ääniä kaikista suunnista yhtä hyvin, joten mikrofonia ei tarvitse suunnata johonkin tiettyyn suuntaan. Tämä helpottaa mikrofonien sijoitusta mönkijään.

Aikaisemmissa luotaimissa on ollut sensoreita ja välineitä, jotka ovat välittäneet tutkijoille sellaista tietoa, jota ensimmäiseksi halutaan saada selville. Jotenkin minua kuitenkin huvittaa, että Mars-tutkimus jatkaa uskollisesti samaa perintöä, joka on tapahtunut monesti aikaisemminkin. Elokuvat olivat aluksi mykkiä ja ääni liitettiin kuvaan vasta, kun elokuvia oli jo näytetty teattereissa pitkän aikaa.

Apollo 11 välitti kuusta ainoastaan astronauttien kommunikaatioäänen. Se oli 8-bittistä digitaaliääntä, ja valitettavasti juuri historiallisella hetkellä ääneen tuli kova häiriörusaus. Se osui siihen kohtaan, kun Neil Armstrong sanoi "...great leap for the manX#XZZ$$nd."

Vanha fenomenologien pohdinta siitä, kuuluuko metsässä ääni, kun puu kaatuu, saa nyt uuden sovelluksen. Kuuluuko Marsissa tuulen tuiverrusta, kun tuuli siellä puhaltaa? Paikalla ei tule olemaan kuuntelijaa, mutta sinne yltävät maasta pitkät korvat.