Tonfiks. Käsittelee ääntä.

Kumpi oli muna ja kumpi oli kana?

Tiistai 2.4.2019 - Eero Aro


Puhdistin ja kunnostin jokin aika sitten Geloso G 258 -kelanauhurin. Se on nätti kuin karamelli, värikkäät käyttönappulat ja krominväriset listat. Nauhuri on näppärän kompakti ja siinä on sisäänrakennettu kaiutin.

Geloso_G258.jpg

Laitteen kaikki kumiosat olivat kuivuneet tai hapertuneet, joten vaihdoin ne. Välipyörät kunnostutin Ruotsissa Svalanderilla. Kaikki elektrolyyttikondensaattorit menivät myös uusiksi.

Sattumalta löysin nettisivun, jolla esitellään Edison Envoy -niminen kelanauhuri. Edison muistuttaa  Geloso-nauhureita erittäin paljon. Envoy on sanelukone, sen käyttönappulat ovat olleet mikrofoni-kauko-ohjaimessa. Envoy onkin lähempänä Geloson 257-mallia kuin 258:aa.

Venäjänkielisen sivun teksteistä selviää kuuklekääntäjällä, että Envoyn on valmistanut Thomas A. Edison Industries Italiassa. Tehdas perustettiin vuonna 1884 sähkövoimayhtiöksi, mutta sillä oli myös muita toimialoja, mm. kemian teollisuutta ja nykyisin se toimii lisäksi maakaasualalla.

Geloso 258 näyttää avattuna tältä. Mekaaninen rakenne on vähän harvinaisempi kerrosvoileipärakenne, jossa ylä- ja alapuolinen metallichassis on liitetty toisiinsa läpimenevillä pitkillä ruuveilla. Periaatteessa lähes kaikkiin osiin pääsee käsiksi kokonaisuutta hajottamatta, mutta konkkien vaihdon takia jouduin irrottamaan alaosan. Se helpotti myös puhdistusta.

Geloso_koneisto.jpg

Edison Envoy näyttää tältä, samoja ja samantapaisia ratkaisuja. Äänipää ja sen suojakotelo on aivan sama komponentti, samoin vetoakselin painerulla ja monet välipyörät.

Edison_koneisto.jpg