Tonfiks. Käsittelee ääntä.

Pedanttia ääni-ilmaisua

Tiistai 23.4.2019 - Eero Aro


Kauan, kauan sitten kaukaisella tuhatyhdeksänsataayhdeksänkymmentäluvulla olin BBC:n Birminghamin kuunnelmastudiossa seuraamassa radiokuunnelmien tekoa. Sain olla studioissa mukana ns. tea-boyna, jonka tehtävä on kantaa mikrofonitelineitä, piuhoja, siivota ja laittaa tavaroita takaisin paikoilleen.

Oli helppo huomata, millaisia eroja Suomen ja Englannin kuunnelmantekijöiden työtavoissa oli. Yksi silmiinpistävä ero oli englantilaisten pedanttisuus joihinkin tiettyihin ääniin. Eräs sellainen oli teeveden kaataminen teekuppiin.

Olin tottunut meillä Suomessa siihen, että teekannuun laskettiin hanasta vettä ja näyttelijät tai järjestäjä kaatoi "teetä" tai "kahvia" kohtauksen kuluessa kuppeihin. Tämä ei olisi Englannissa käynyt ollenkaan päinsä!

Studiojärjestäjä (studio manager) keitti vedenkeittimellä ("kettle") vettä, joka kaadettiin lämmitettyyn teekannuun (pot). Sitten studiojärjestäjä, koska hän osasi, (ei näyttelijä koska hän ei olisi osannut tai pystynyt tekemään sitä samalla kun puhui), kaatoi veden kuppeihin oikealla hetkellä ja äänen muodostumisen kannalta oikealta korkeudelta. Kun vesi parin oton jälkeen pääsi jäähtymään, studiojärjestäjä kiehautti sen uudelleen kuumaksi ottojen välillä.

On tietysti totta, että veden lämpötila vaikuttaa siihen, miltä veden kaataminen veteen kuulostaa. Kuuma vesi pulputtaa jotenkin pehmeämmin kupissa olevan veden pintaan. Kylmän veden kaataminen kuulostaa lähinnä lirutukselta. Sama ilmiö on helppo huomata kesällä rantasaunassa kuumien vesien kanssa pulatessa.

Tein koeäänityksen. Molemmissa on käytössä sama teekannu ja sama teemuki.

Tässä kaadetaan vesihanasta suoraan otettua vettä.

Tässä kaadetaan juuri keitettyä vettä.

Tällä äänellä on ymmärrettävästi läheinen merkitys englantilaisille, jotka juovat teetä monta kertaa päivässä. Jokainen englantilainen tuntee ja tunnistaa oikean vedenkaadon äänen.

Meillä samantapainen kulttuuriin kuuluva ääni on esimerkiksi askelien ääni lumessa. Suomalainen tunnistaa pakkaslämpötilan lumen narskeesta. Kovalla pakkasella lumi narisee enemmän kuin suojasäällä.