Tonfiks. Käsittelee ääntä.

DX-kuuntelu

Tiistai 7.5.2019 - Eero Aro


Vaikka viestintämaailma on muuttunut nopeasti Internetin käyttöönoton jälkeen, niin DX-kuuntelua harrastetaan edelleen. DX-kuuntelu tarkoittaa kaukaisten radioasemien lähetysten kuuntelua, "Distant X". Kuuntelua harrastettiin alun perin yleisradioaaltoalueilla; lyhyillä, keskipitkillä ja pitkillä aalloilla, mutta myös ULA-taajuuksilla.

Netti kuitenkin mullisti koko radiomaailman. Viimeisin minua ällistyttänyt nettisivu on RadioGarden, josta on naurettavan helppo valita kuunneltavaksi mikä tahansa netissä striimaava radioasema, milloin ja missä tahansa, ja ohjelma kuuluu täysin häiriöttä ja hienolla äänenlaadulla.

http://radio.garden/live/

Helppokäyttöisen nettiselaimen klikkailijalle saattaa olla käsittämätön asia se, millä tavalla vielä vaikkapa vain 1990-luvulla kuunneltiin suoraan radioteitse radiolähetyksiä kaukaisista maista. Onnistuminen edellytti pitkäjännitteistä ja järjestelmällistä kuuntelua sekä päivystämistä. Piti tietää ainakin jonkin verran radioaaltojen etenemisestä eri aaltoalueilla, joka vaikutti siihen, mihin aikaan ja millä bandilla kannatti kuunnella. Usein piti myös kuunnella pitkin yötä, sillä monesti kuuluvaisuus oli paras ja häiriötön johonkin tiettyyn suuntaan juuri yöllä.

DX-kuuntelu- ja radioamatööriharrastuksen ansiosta opin kuuntelemaan analyyttisesti ja selektiivisesti. Monesti vaimea asema erottui vain hädin tuskin kaikenlaisten häiriöiden seasta. Ihmisen kuulo on yksi parhaista "suodattimista", tekniset laitteet ovat tuollaisessa kuuntelussa vain apuvälineitä.

Jari Lehtinen kirjoittaa aiheesta enemmän:

https://sdxl.fi/taman-paivan-dx-kuuntelu/

Itse en ole DX-kuuntelua harrastanut pitkiin aikoihin. Eipä silti, yleisradioyhtiöt kautta maailman ovat jo vuosia sitten lopettaneet lähetykset noilla aaltoalueilla.

Nauhoittelin silloin tällöin lyhytaaltoradiosta, mutta käytin nauhan aina uudelleen, joten aikaisemmat nauhoitukset pyyhkiytyivät pois uuden tieltä. Niinpä minulla ei ole säilynyt mitään DX-kuunteluäänitteitä. Tässä on kuitenkin pieni pätkä BBC:n Top 30 Chart hits -ohjelmasta, jota kuuntelin säännöllisesti, koska tuohon aikaan Suomen radiossa soitettiin popmusiikkia kovin, kovin vähän ja vain muutamissa ohjelmissa pitkin viikkoa. Paikallisradioita ei vielä ollut.

BBC:stä ja Radio Luxembourgista oli mahdollista kuulla kaikki uusimmat listakappaleet alkuperäisinä esityksinä, sillä Suomen Yleisradio soitti kappaleen ensimmäisen kerran aikaisintaan viikon päästä, joskus paljon myöhemmin, sitten kun levyn kappale oli saapunut Suomeen. Meillä myös alettiin heti soittaa lähes pelkästään suomalaista käännösversiota, kun se oli tehty.

Tämä vuonna 1970 tekemäni äänite on harvinaisen hyvälaatuinen, siinä on vain vähän lyhytaalloilla esiintyvää häiriötä ja lähetteen häipyilemistä.