Tonfiks. Käsittelee ääntä.

Juottamisesta

Tiistai 21.5.2019 - Eero Aro


Iltapäivän kahvitaukojeni hupahetkiin kuuluvat keittiön telkkarista katsottavat Wheeler's Dealersin vanhat uusintajaksot. Alkuperäiset 13 kautta, joissa mekaanikkona oli Ed China, ovat mielestäni parempia kuin myöhemmät kaudet.

wheeler-dealers-logo.jpg

Vaikka Ed onkin ilmeisesti loistava automekaanikko, niin en suosittele ottamaan oppia hänen tavastaan juottaa sähköjohtoja. Edin liitokset eivät nimittäin tule kestämään muutamaa vuotta enempää.

Ed kuorii ja esitinaa aina johtojen päät, joka on aivan oikein tehty. So far so good. Sitten hän kuitenkin pitelee päitä noin suurin piirtein vierekkäin ja vie juottimen kärjellä sulaa tinaa liitokseen, niin että johdot tarttuvat toisiinsa. OIJOIJOIJOI!

Jos liitos ei tinan jäähtymisen aikana liiku yhtään, niin kyllähän näinkin jonkinlaisen juotoksen saa aikaiseksi. Kokemukseni mukaan on kuitenkin lähes mahdotonta välttää juotoskohteen pientä liikettä jäähtymisen aikana, jos johtimia pitelee käsin eikä mikään apuväline pidä niitä paikallaan. Tärinän seurauksena on ns. kylmä juotos. Kylmän juotoksen tunnistaa parhaiten siitä, että tinan pinta jää mattaharmaaksi. Hyvän juotoksen pinta on kiiltävä.

Kylmä juotos kestää jonkin aikaa, mutta aikojen kuluessa tina haurastuu ja karisee vähitelen pieninä muruina pois. Jos laitetta ei liikuteta, niin kylmän juotoksen tuhoutuminen saattaa kestää vuosia, mutta autossa, joka liikkuu ja tärisee, kylmä juotos hajoaa varsin pian.

Ed suojaa juotoksen lopuksi kutistussukalla, joka on oikein hyvä asia. Valitettavasti Edin juotoksissa oikeastaan vain sukka pitää liitosta yhdessä, eivätkä johtojen päät rupea törröttämään irrallaan, mutta niinpä ei ole myöskään helppoa huomata kylmän juotoksen tuhoutumista.

Älä siis tee niin kuin Ed tekee, vaan tee niin kuin juotosliitos tehdään oikein:

Kuori n. 2 cm eristettä johtojen päistä.

juotos_2.JPG

Kierrä kuorittujen johtojen erilliset langat yhdeksi nipuksi.

juotos_3.JPG

Kierrä yhteen liitettävät johtojen päät yhteen. Näin syntyy hyvä mekaaninen liitos.

juotos_4.JPG

juotos_5.JPG

juotos_6.JPG

Kuumenna liitoskohtaa juottimella.

juotos_7.JPG

Vie tina liitokseen, johtimiin, EI juottimen kärkeen, ja anna tinan imeytyä johtoihin.

juotos_8.JPG

Älä tärisytä äläkä anna juotoksen liikkua yhtään ennen kuin tina on jähmettynyt. Tinan pinnan tulee olla kiiltävä, ei mattaharmaa.

juotos_9.JPG

Eristä liitos kutistussukalla. Edin tapa lämmittää kutistussukkaa juottimella ei ole hassumpi tapa. Olin itse aikaisemmin lämmittänyt sukan kaasusytyttimellä tai tulitikulla, mutta juotinhan on ihan hyvä siihen hommaan, jos käry ei haittaa.

juotos_10.JPG

Ja lopuksi vielä linkki yhteen Youtubessa olevaan videoon, jossa oikea juottamistapa näytetään oikein hyvin:

https://www.youtube.com/watch?v=9ErNVJytyNs