Tonfiks. Käsittelee ääntä.

Tehosteäänien vanhentumisesta

Tiistai 11.6.2019 - Eero Aro


Erään suomalaisen TV-tuotantoyhtiön lopputunnuksessa on ääni, jossa sormella pyyhkäistään märkää lasiruutua.

TV-katsojat eivät taida enää yhdistää ääntä siihen, että ennen televisioissa oli lasinen kuvaputki, ja kun sitä pyyhkäisi kostealla sormella, niin kuului tuollainen ääni. Lopputunnus on tehty silloin, kun kuvaputket olivat vielä lasia.

Yritin tehdä samanlaisen äänen, mutta talosta ei löydy yhtä massiivista lasia kuin kuvaputkissa käytettiin.

Monet muutkin tehosteäänet vanhentuvat samalla tavalla, jäävät oman aikansa reliikeiksi. Huomasin tämän kuunnelmatyössä ällistyttävän nopeassa tahdissa silloin, kun kännykät tulivat käyttöön. Ennen kännykkäaikaa puhelimen soittoääneksi tunnistettiin aina se metallisen kellon kilinä, joka se oli ollut 1900-luvun alusta saakka. Lankapuhelimissa alkoi olla elektronisia hälytysääniä joskus 1960-luvulla. Kännyköiden myötä kehitysvauhti kiihtyi. Ensimmäisissä kännyköissä oli yksinkertainen summeri, joka hädin tuskin pystyi soittamaan pari, kolme erikorkuista ääntä. Kun melodiakyky parani, niin alkoivat soittoäänimarkinat. Kännyköihin ladattiin soittoääniä, joista oikein maksettiin.

Sattumalta, Hesarissa onkin juuri juttu tästä aiheesta:

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006143275.html

Nettiin ilmestyi konverttereita, joilla äänitiedoston pystyi muuntamaan soittoäänitiedostoksi.

Kun matkapuhelimet kehittyivät mediaviestimiksi, niin ne pystyivät soittamaan mitä ääniä tahansa.

Yleisradion Tehosto teki aikoinaan kulttuurityötä tallentamalla esimerkiksi sellaisia maatalouteen ja erilaisiin käsitöihin liittyviä ääniä, jotka olivat katoamassa. Työkaluja oli vielä tallella ja valokuviakin niiden käytöstä, mutta viimeiset henkilöt, jotka todella tiesivät, kuinka välineitä käytettiin, olivat jo hyvin vanhoja. Tehoston hankintamies Arto Jokisuu teki tällä alueella paljon merkittävää työtä, toki muutkin tehostolaiset työn ääniä äänittivät ja joitakin ääniä kertyi Tehoston arkistoon esimerkiksi toimittajien äänittäminä.