Tonfiks. Käsittelee ääntä.

Äänen kuuleminen luiden kautta

Tiistai 18.6.2019 - Eero Aro


Itse en ole kokeillut tätä "hauskaa" koetta vuoden The Electrical Experimenter -lehdestä tammikuulta 1916, enkä aio sitä tehdäkään. Rajansa kaikella.

Hearing_through_your_teeth.jpg

Näin kuulet hampaittesi kautta

Tarvitset levysoittimen. (...jolla voit soittaa 78 kierroksen savikiekkoäänilevyjä. Mikrouralevyjen ura on niin kapea, että tämä koe ei luultavasti onnistu niillä yhtä hyvin kuin savikiekoilla.)

Tuki molemmat korvasi pumpulitupoilla. (Nykyään olisi helpompi käyttää korvatulppia.)

Laita tavallinen ompeluneula hampaittesi väliin ja pure hampaat tiukasti yhteen. Älä kosketa neulaa huulilla tai kielellä.

Neulan ei tulisi tulla suusta ulos enempää kuin 1...1,5 tuumaa. Jos neula on pitempi, se kannattaa katkaista. Sanomattakin on selvää, että neula laitetaan suuhun niin päin, että sen terävä kärki osoittaa suusta poispäin. (KÄÄK!)

Laita äänilevy pyörimään ja kumarru varovasti levyä kohti ja kohdista neula levyuraan samalla tavalla vinossa asennossa, jossa levysoittimen neula tavallisesti on.

Kun neula koskettaa uraa, musiikki alkaa soida pääsi sisällä voimakkaana ja selvänä.

(Levylle kaiverrettu äänivärähtely siirtyy neulan ja hampaiden kautta kallon luihin, joista se johtuu suoraan kuuloelimeen. Ääni ei tässä tapauksessa välity ilman kautta.)

Kokeen toinen vekkuli seuraus on, että vieressäsi oleva henkilö havaitsee musiikin kuuluvan sinun päästäsi. Pääkoppasi toimii kaiuttimena.

(Lisäisin vielä näihin lehden ystävällisiin neuvoihin, että älä hengitä kovin voimakkaasti sisäänpäin, ja pysy kumarassa asennossa, jotta neula tippuu maahan, jos leukasi aukeavat. Älä niele neulaa. Se ei ole hyväksi. En uskalla arvailla, kuinka monta neulaa Mr. Gernsback nielaisi.

Oikeastaan: Älä kokeile tätä kotona!)