Tonfiks. Käsittelee ääntä.

Bose Frames

Tiistai 25.6.2019 - Eero Aro


Bose on julkaissut aurinkolasit, joiden sangoissa on pikkuiset kaiuttimet.

Bose Frames

Frames on jälleen yksi yritys toteuttaa binauraalinen äänentoisto. Bose on yhdistänyt aurinkolaseihin kuulokkeet, joka on periaatteessa hyvä idea.

Lasit toimivat tavalliseen tapaan kuulokkeina musiikin kuunteluun. Lukemieni arvioiden mukaan äänenlaatu on kohtalaisen hyvä ottaen huomioon, että ääni tulee hyvin pienikokoisista kaiuttimista. Frames toimii myös puhelimen mikrofoni/kuulokkeena. Osaa toiminniosta voi ohjata pienellä painikkeella ja muita toimintoja Bose Connectilla, Applen Sirillä tai Google Assistantilla.

Äänentoiston kannalta mielenkiintoisinta on se, että Framesissa on asentotunnistus, eli head tracking. Bose ei toistaiseksi käytä sitä kovin monipuolisesti, lähinnä se pystyy kertomaan reittiohjeita ulkona liikkuessa. Suurin ongelma on kuitenkin jo 1930-luvulta saakka ollut se, että kaikki binauraaliset tallennus- ja toistomenetelmät perustuvat paikallaan olevaan päähän. Kun binauraalista äänitettä kuunnellaan kuulokkeilla, niin äänimaisema pyörii pään liikkeiden mukaan. Esimerkiksi koko orkesteri pyörii kuuntelijan edessä.

Todellisessa elämässä äänimaisema pysyy paikallaan ja ihmisen pää on siellä maisemassa ja sitä saa vapaasti käännellä. Ihmisen suuntakuulo perustuu hyvin suurelta osin pään pieniin ja suuriin liikkeisiin. Jos pään liikuttaminen estetään, niin äänen suunnan erottaminen ei ole ollenkaan niin tarkkaa kuin normaalisti.

Binauraalista ääntä toistettaessa tarvitaan järjestelmä, joka pitää äänimaiseman paikallaan, vaikka kuuntelija kääntyilee. Asentotunnistuksella toimiva järjestelmä tunnistaa pään liikkeet, ja pyörittää tallennettua äänimaisemaa vastaavasti aina vastakkaiseen suuntaan.

Asentotunnistusta käytetään pelilaitteissa. Musiikinkuuntelulaitteissa asentotunnistusta ei juuri ole nähty, Bosen Frames taitaa olla yksi ensimmäisiä. Jos Bose julkaisee softansa lähdekoodin, niin veikkaan, että näille kuulokkeille ilmestyy ennen pitkää asennontunnistussoftaa. Voi olla, ja toivon, että Bose kehittää sitä jo itse.

Toinen omasta mielestäni erinomainen asia Frames-kuulokkeissa on se, että kuuntelija kuulee myös ympäristön äänet vaikka kuulokkeet ovat päässä. Näen liikenteessä kovin paljon kanssaihmisiä, jotka ovat uppoutuneet niin syvälle omaan mediamaailmaansa, että he ovat välillä vaarassa törmäillä muihin ihmisiin ja liikennevälineisiin.

Toistaiseksi Frames-laseja on vain mattamustilla kehyksillä, joita on kaksi mallia. Muutamia erilaisia linssejä on saatavana. Hinta on masentava 270 euroa.