Tonfiks. Käsittelee ääntä.

Hiljaiset neliömetrit

Tiistai 23.7.2019 - Eero Aro


Yle Radio 1 esittää ensi sunnuntaina, 28.7. kello 18:00 radiofeatureni Hiljaiset neliömetrit. Ohjelma uusitaan seuraavana torstaina 1.8. kello 22:05. Ensilähetyksen jälkeen ohjelma on kuunneltavissa Yle Areenassa.

Joskus viime vuoden alussa aloin miettiä, onko Suomessa enää yhtään luonnonhiljaista paikkaa, jossa ei kuulu mitään ihmisen toiminnan aiheuttamaa ääntä. Ensimmäinen ajatukseni oli, että Suomi on tosi hiljainen kolkka koko maapallolla, koska maa on pääasiassa metsää, järviä ja suota. Mutta radio-ohjelmaa tehdessä alkoi selvitä, että liikenne kuuluu melkein joka paikkaan, jos ei autoliikenne, niin lentoliikenne.

Kansainvälinen lentoliikenne kulkee sopimusten mukaisia reittejä pitkin koko maapallolla, eikä oikeastaan missään ole paikkaa, jonka yli ei jossain vaiheessa vuorokautta lentäisi suuri suihkulentokone. Suomen yli lentää hämmästyttävän paljon lentokoneita ja sellaisten paikkojen välillä, jotka eivät heti tulisi mieleen, esimerkiksi Delhi - Dallas lentoreitti kulkee Suomen yli.

Seurailin Flightradar 24 -sivulta lentoreittejä ja aloin hahmottaa, missä päin Suomea lentokoneet lentävät mahdollisimman harvoin, ainakin sellaiset koneet, jotka näkyvät Flightradarissa. Toisaalta mm. sotilaskoneet saattavat tarvittaessa lentää melkein missä vain. Ja hävittäjät ne vasta kovaa ääntä pitävät.

Kävin tutkimusretkillä siellä täällä "haistelemassa" miltä siellä kuulostaa. Meren rannoilla niemien kärjissä veneetönkin pääsee suhteellisen helposti etäälle kaupunkien ja moottoriteiden melusta. Tämä kuva on Emäsalosta:

Hilj_m2.jpg

Suomen hiljaisin paikka löytyi kuitenkin muualta, se on ylempänä ja idempänä, Suomineidon lanteiden yläpuolella itärajalla. Lapistakin löytyy varmasti vastaavia paikkoja, mutta Lappikaan ei ole lentoliikenteeltä piilossa. Lapin yli lentää päivittäin paljon sekä pitkän matkan, että kotimaan lentoja. Esimerkiksi norjalainen Kirkkoniemi - Oslo lento lentää koko Lapin yli, koska Suomen yli on suorin reitti.

Jami Jokisen arvio ohjelmasta Lännen Median sivuilla:

https://ls24.fi/lannen-media/jos-kuuntelet-hiljaiset-neliometrit-kuulokkeilla-tunnet-hiljaisuuden