Elcaset

Klikkaamalla suurempi kuva

Elcaset oli lyhytikäinen tallenneformaatti. Sony esitteli sen vuonna 1976 ja myynti loppui vain neljän vuoden kuluttua.

Kasetti on suurikokoinen, 152 x 106 x 18 mm, siis yli kaksi kertaa C-kasetin kokoinen, ja muistutti pari vuosikymmentä aikaisempaa RCA-kasettia. Nauha on 6,3 mm levyistä. Nauhanopeus on 9,5 cm/s. Elcasetin raitajärjestys on sama kuin C-kasetissa. Kasetissa on tunnistuskolot nauhatyypille, kohinanvaimennukselle ja äänityksenestolle. Kelalukot estävät nauhan löystymisen, kun kasetti ei ole soittimessa. Nauhat olivat 60 ja 90 minuutin pituisia. Elcaset-nauhureissa oli Dolby B kohinanvaimennus. Dolby C esiteltiin vasta 1980, kun Elcaset-formaatti lopetettiin.


Elcaset sattui ajallisesti huonoon saumaan. Tavoitteena oli formaatti, jonka äänenlaatu olisi yhtä hyvä kuin kelanauhassa, ja sitä olisi yhtä helppo käsitellä kuin C-kasettia.

Sony kehitti samaan aikaan CD-levyä, joka julkaistiin 1982. CD:n ääni oli digitaalista ja hyvälaatuista, ja CD oli paljon kätevämpi kuin Elcaset. Kirjoitettava CD-R tosin julkaistiin vasta 1990, eikä kotikäyttäjä ihan silloinkaan niille päässyt ääntä tallentamaan. Lisäksi C-kasettinauhureiden äänenlaatu kehittyi huomattavasti, joten ne kiinnostivat hifi-harrastajia enemmän kuin Elcaset.

Sony International kilpailutti Euroopan jälleenmyyjillään varastoissa olleiden Elcaset-nauhureiden ja nauhojen loppuunmyynnin. Suomen maahantuoja voitti kilpailun, ja kaikki Euroopan varastot dumpattiin Suomeen. Expert-liikkeet möivät Sony EL-5 nauhurin ja 25 kasettia 795 markalla. EL-7-malli ja kasettinippu maksoivat 1295 mk. Alkuperäiset nauhureiden hinnat olivat olleet 3750 ja 4000 markkaa. Nauhureita myytiin noin 2000 kappaletta.

Loppuunmyyntihistoriasta johtuen toimivia Elcaset-nauhureita on vielä tänäkin päivänä Suomessa melkoinen määrä. Muualla Elcasetia ei oikein tunneta. Jonkin verran harrastajia löytyy USA:sta.

Veikkaan, että kaikilla, joilla on Elcaset-kasetteja, on myös toimiva nauhuri, mutta jos sellaista ei löydy, niin voin sellaisiakin digitoida.