Dropout

Dropout on erityisesti nauhatallenteilla esiintyvä erittäin nopea häipymä. Kuulo ei huomaa pieniä dropoutteja, mutta vähänkin pitempi dropout kuulostaa katkolta, ikään kuin nykäisyltä. Stereoäänessä dropout aiheuttaa äänen suunnan heilahduksen.

Esimerkki on katkelma J.S.Bachin Air -kappaleesta. Esiintyjät ovat Heimo Haitto ja Cyril Szalkiewicz. Äänitys on tehty harjoitustilanteessa C-kasetille. Kiitokset Tuomas Haitolle äänitteen käyttöluvasta.

Spektrogrammi osoittaa, että äänessä on kolme katkoa

Spektrogrammi korjauksen jälkeen

Tämän näytteen pisin katko on 14 millisekunnin pituinen. Aivan matalimmat äänet eivät ole kadonneet.
Pieni karheus korjatussakin äänessä vielä kuuluu, mutta se ei enää häiritse musiikin kuuntelua. Pidemmässä, jatkuvassa kuuntelussa korjattu kohta ei kiinnitä huomiota.

Katko äänessä

Joskus äänitteessä on suhteellisen pitkä katkos, kuuluu vain kohinaa. Silloin kyseessä ei ole pelkkä dropout.

Tässä näytteessä on kolmasosasekunnin pituinen katko. Korkeat äänet puuttuvat jopa puolen sekunnin ajan. Alkuperäinen näyte on vasemmalla ja editoitu oikealla. Kuvia klikkaamalla voit kuunnella näytteet.

Kuuntelu käynnistyy kuvaa klikkaamalla

Kuuntelu käynnistyy kuvaa klikkaamalla

Pitkä katkos on ongelmallinen korjattava. Katkoksen ympärillä ei ole tarpeeksi äänimateriaalia, josta puuttuva ääni voitaisiin interpoloida, eli keskimääräistää, samalla tavalla kuin lyhyet dropoutit korjataan. Pitkien katkosten korjaamiseen tarvitaan varsin paljon editointia ja työaikaa. Jotkut kutsuvat tällaisen puuttuvan äänen "palauttamista" taikuudeksi, mutta todellisuudessa siihen tarvitaan pääasiassa käsityötaitoja ja kärsivällisyyttä.

Katkelma on Beethovenin Sonaatista 2 A-duuri, esiintyjät ovat Heimo Haitto ja Kauko Kuosma. Kiitos Tuomas Haitolle äänitteen käyttöluvasta.