Minidisc

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

Minidisc on magneettis-optinen levy, jonka Sony julkaisi vuonna 1992. Minidisc-soittimien myynti lopetettiin 2013.

Minidiscejä oli sekä valmiiksi tallennettuja ROM-versioita, että uudelleen tallennettavia. Kaupallisia MD-julkaisuja oli aika vähän tarjolla. Formaatti oli suosituin Japanissa.

Levyjen kesto on 60, 74 tai 80 minuuttia. 68 × 72 × 5 mm kokoisen levyn kapasiteetti on 140 megatavua. Näytetaajuus on 44.1 kHz. Minidisc käyttää ATRAC-pakkausta. Ääni toistetaan muutaman sekunnin pituisen puskurimuistin kautta, jotta toistoon ei tule katkoja. Puskurin ansiosta MD-soitin kestää myös hyvin tärinää.

Minidiscistä julkaistiin myöhemmin MD Data-versio ja Hi-MD, jolle mahtuu 1 gigatavu dataa. Kumpikaan formaatti ei menestynyt. Dataversiota käytettiin jonkin verran neliraitaisissa äänentallentimissa.

Sisällön kopioiminen

Kopioin Minidiscit datasiirtona, joka on reaaliaikaista kopiointia paljon nopeampaa. Lisäksi levyn ja raitojen nimet kopioituvat samalla, eikä mitään uudelleen editointia tarvita.

Kadonneen ja poistetun materiaalin palauttaminen

Minidisc-tallentimien heikko kohta on levyn sisällysluettelon (TOC) pakollinen tallennus ennen laitteen sulkemista. MD-levy on samankaltainen tallennusväline kuin vaikkapa tietokonelevyke tai CD-R-levy. Toistolaitteen on aluksi löydettävä tieto levyn sisällöstä, jotta se pystyy soittamaan levyä.

Jos laitteen virta katkaistaan, tai se katkeaa vahingossa, ennen tai kesken sisällysluettelon tallennuksen, sisällysluettelo vioittuu. Tällaisen levyn data on kuitenkin edelleen levyllä, ja se on usein mahdollista palauttaa. Olen onnistuneesti pelastanut useita tällaisia "kadonneita" Minidisc-äänitteitä. Myös tarkoituksella levyn hakemistosta poistetut äänitteet voidaan palauttaa, mikäli niiden päälle ei ole äänitetty uutta dataa.

Sisällysluetteloon kirjoittamattomat raidat voidaan pelastaa muutamalla eri tavalla. Netistä löytyy ohjeita ns. sisällysluettelon kloonaamiseen, "TOC cloning", joka tehdään Minidisc-tallenninta huijaamalla. Joko "Test Moden" avulla tai väkisin levyjä vaihtamalla levyn sisällysluetteloa muutetaan niin, että sisällysluetteloon tallentamattomat ääniraidat saadaan taas kuuluviin. Molemmissa tapauksissa on syytä tietää, mitä on tekemässä. Jos kaikki ei mene nappiin, niin levy voi jopa muuttua soittokelvottomaksi.

Yksi tapa on käyttää tarkoitukseen valmistettua Minidisc-tallenninta, joka on ainoa turvallinen tapa. Tämä on myös ainoa konsti, jolla saadaan palautetuksi myös sellaiset äänitykset, jotka on tarkoituksella poistettu levyltä.