Nopeusvirheen korjaaminen

Joskus digitoitu äänite soi väärällä nopeudella. Äänittävä nauhuri on voinut pyöriä liian nopeasti tai hitaasti. Joissakin tapauksissa äänite on kopioitu jossain vaiheessa toiselle nauhalle, ja nopeusvirhe on syntynyt silloin.

Nopeusvirheen korjaaminen ei ole kovin vaikeaa. Ensin on vain selvitettävä, mikä alkuperäinen nopeus on ollut.

Nauhoituksiin on yleensä tarttunut myös hieman verkkohurinaa, ja sen avulla asiaa voidaan selvittää. Euroopassa verkkotaajuus on 50 hertsiä ja USA:ssa 60 hertsiä. Jos hurina ei ole tällä taajuudella, tehdään korjaus.

Jos kyseessä on musiikkiäänite, nuoteista on apua. Vireessä olevan soittimen käyttäminen on yksi väline. Voidaan myös käyttää taajuusanalysaattoria, jotka näyttää äänen nuottiarvon.

Seuraavan ääniesimerkin nopeusvirhe on havainnollisuuden parantamiseksi hyvin suuri, lähes 5%. Monesti kelanauhan tai kasetin nopeusvirhe on 1-2 %, ja sitä on vaikea huomata pelkän kuuntelun perusteella.

Kuva on ns. spektrogrammi, jossa ääni sijaitsee sitä ylempänä, mitä korkeampi se on.

Äänityksen nopeus kiihtyy loppua kohti

Kasettinauhurilla tehty äänitys kiihtyy loppua kohti. Puheäänen korkeus nousee ja puhe nopeutuu pikkuoraviksi.

Nauhurin paristojännite on laskenut äänityksen kuluessa. Nauhuri on pyörinyt yhä hitaammin, kunnes se on pysähtynyt kokonaan. Moottorin nopeudensäätö on yrittänyt pitää nopeuden oikeana niin kauan kuin sähköä on riittänyt. Sitten nopeus on romahtanut. Lopussa ääni on yleensä myös säröytynyt ja kohinainen.

Kun nauhaa nyt kuunnellaan normaalilla, tasaisella nopeudella, niin äänen korkeus nousee. Käytännössä äänitysnopeuden lasku on yleensä tapahtunut kymmenien minuuttien aikana. Seuraava tiivistetty demo pyrkii esittämään saman tapahtuman pienoiskoossa. Nopeus on alussa normaali, sitten "paristot alkavat heikentyä" ja äänenkorkeus nousee. Laskutahti tihentyy ja ääni muuttuu kimitykseksi.

Virhettä on korjattu sellaiseksi, että äänitettä on helpompi kuunnella. Koska nauhanopeutta on hidastettu äänitteen virhettä vastaavasti, niin lopputuloksen kesto on pitempi.

Huojunta ja värinä

Äänitteissä voi olla hidasta huojuntaa (wow) ja nopeaa värinää (flutter). Ääni kuulostaa epävireiseltä. Tällainen häiriö on hyvin yleinen ja sitä on hankala poistaa, mutta poistaminen ei ole mahdotonta.